Μες το Μουσείο….. 18/5/2020

 

 

 

Καλημέρα αγαπημένο μας παραμυθάκι!!!

 

18 Μαΐου  –   Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου

Σήμερα  είναι η Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου και έχουμε ετοιμάσει μια περιπέτεια γεμάτη γνώση, εκπλήξεις και καινούρια πράγματα!!!!Είσαι έτοιμος να περάσουμε μια περιπέτεια στα Μουσεία;;; να τα εξερευνήσεις και να γίνεις σπουδαίος ντετέκτιβ μουσείων;;;

Κάθε χρόνο, από το 1977, έχει καθιερωθεί η συγκεκριμένη μέρα( 18 Μαίου) ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσείου!

 

 

 

 

 

Μμμμ… Σήμερα δηλαδή γιορτάζουν όλα τα Μουσεία!!! Αλλά….. έχεις ξανακούσει τη λεξούλα αυτή;;; Ωραία γιορτάζει αλλά ξέρεις τι είναι Μουσείο;;; Έχεις επισκεφθεί ποτέ Μουσείο;;; Τι υπάρχει εκεί;;; Για ποιο λόγο να το επισκεφθούμε;;

Αυτές μπορεί να είναι κάποιες δικές σου απορίες!!!Γι’ αυτό είμαστε εμείς εδώ!!! Για να συζητήσουμε για όλα αυτά και να σου λύσουμε τυχόν απορίες που μπορείς να έχεις!!Είσαι έτοιμος;;;; Η περιπέτεια  στο κόσμο των Μουσείων ξεκινά και σε προκαλεί να την ανακαλύψεις……

«Είστε έτοιμοι παρακαλώ;

Πάρτε θέσεις βολευτείτε

και καθόλου μην ανησυχείτε.

Μία βόλτα θα μας πείσει

τα μουσεία θα μας γνωρίσει!!!»

 

Το Μουσείο που έχει την τιμητική του σήμερα, είναι ένας χώρος στον οποίο υπάρχουν πολλά αντικείμενα, που έφτιαξαν οι άνθρωποι στα πολύ πολύ παλιά χρόνια!! Όσα από αυτά βρέθηκαν και δε χάθηκαν με τη πάροδο του χρόνου, τοποθετήθηκαν στα Μουσεία, προκειμένου να μάθουμε για την δική τους ιστορία αλλά και την ιστορία των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούσε κάποτε! Άρα Μουσείο είναι ένα μεγάλος, ωραίος χώρος όπου κοιτάω πράγματα και μαθαίνω για αυτά τα πράγματα.

Χμ!!! Και όλα αυτά τα πράγματα που τα λένε και «εκθέματα», τοποθετούνται όλα στο ίδιο Μουσείο;; Όχι!!!Ανάλογα με το είδος των εκθεμάτων, δημιουργούνται και οι αντίστοιχες κατηγορίες μουσείων! Έτσι, έχουμε στην Ελλάδα και σε όλο το κόσμο, μουσεία αρχαιολογικά, λαογραφικά, ιστορικά, τεχνολογίας, φυσικής ιστορίας κλπ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Από το σπίτι …. στο μουσείο

Έλα αγαπημένε μου εξερευνητή των να ανακαλύψεις τους θησαυρούς ενός μουσείου πατώντας τον σύνδεσμο.

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 

Βόλτα στο Αρχαιολογικό μουσείο Πάτρας

 

Επειδή δεν είναι εύκολο να τα γνωρίσουμε όλα, διάλεξα τη σημερινή ημέρα να την αφιερώσουμε στα αρχαιολογικά μουσεία!!! Και ξέρεις γιατί;;; Γιατί και στη πόλη μας, τη Πάτρα μας, έχουμε ένα ολοκαίνουργιο, τεράστιο αρχαιολογικό Μουσείο. Για δες το σε φωτογραφία.. Το έχει επισκεφθεί μήπως;;;

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως λέει και το όνομά του λοιπόν, το αρχαιολογικό μουσείο,  έχει εκθέματα όπως αγάλματα, αγγεία, ψηφιδωτά, κοσμήματα από τα αρχαία χρόνια. Αν πηγαίναμε μία επίσκεψη στο χώρο του, θα διαπιστώναμε πως τα εκθέματα είναι τοποθετημένα μέσα σε ειδικές βιτρίνες που τις λένε προθήκες ενώ δίπλα σε κάθε έκθεμα υπάρχει μία ταμπελίτσα η οποία το περιγράφει. Η αλήθεια είναι πως τα εκθέματα έχουν να πουν πολλές ιστορίες!!!!!

Να και μερικές φωτογραφίες από τα εκθέματα που μπορείς να δεις  στο μουσείο της πόλης μας..

 

 

 Αγαπημένε μου ντετέκτιβ του μουσείου είμαι σίγουρη πως σε λίγο καιρό θα καταφέρουμε να το επισκεφθούμε σύντομα για να θαυμάσουμε όλα αυτά και από κοντά !!!!Μέχρι τότε όμως……ας θαυμάσουμε τα σπουδαία εκθέματά τους παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο.

 

 

Και τώρα πάμε να φτιάξεις  τα δικά σου εκθέματα;;

Προτείνω να  ξεκινήσουμε φτιάχνοντας….ΑΓΓΕΙΑ!!!! Τα αγγεία του μουσείου είναι φτιαγμένα από πηλό, τα έχει δημιουργήσει ο αγγειοπλάστης, έχουν πάνω τους γεωμετρικά σχέδια ή παραστάσεις και μέσα σ’ αυτά αποθήκευαν οι άνθρωποι των αρχαίων χρόνων λάδι ή κρασί. Μπορούμε λοιπόν να διαλέξεις  ένα από τα παρακάτω

και να το φτιάξεις με πηλό ή πλαστελίνη! Σου μοιάζουν και σένα με βάζο;;;; Ποιο θα επιλέξεις να φτιάξεις;;;;

 

Προτείνω πριν ξεκινήσουμε να δημιουργούμε, να δούμε σε ένα βίντεο τη δουλειά του αγγειοπλάστη!!!

 

 

Πολύ ενδιαφέρουσα η δουλειά του ε;; Τι λες και εσύ;;;

 

Παιχνίδι με τα αγγεία – βρες το άλλο μισό!!!

 

Και τώρα ήρθε η ώρα για παιχνίδι….Εκτύπωσε τις παρακάτω καρτούλες με τα αγγεία, κόψτα στη μέση με ένα ψαλιδάκι, μπέρδεψε τα και προσπάθησε να βρεις και να ταιριάξεις το άλλο μισό!!

 

Σε ένα  αρχαιολογικό μουσείο  εκτός από αγγεία μπορείς να βρεις και υπέροχα  ΑΓΑΛΜΑΤΑ!!!

Τα αγάλματα είναι φτιαγμένα από μία πέτρα που τη λένε μάρμαρο και φτιάχνονται από έναν κύριο που τον λένε γλύπτη!! Αν παρατηρήσετε τις παρακάτω εικόνες αγαλμάτων, θα δείτε πως από πολλά αγάλματα λείπουν κομμάτια!! Γιατί;;;; Για μαντέψτε!!! Μήπως δεν έφτασε το γλύπτη το μάρμαρο και τα άφησε μισά;;;

όχι βέβαια!!!

Τα αγάλματα είναι φτιαγμένα πριν από πάρα πολλά χρόνια. Όσα βρέθηκαν και τοποθετήθηκαν στο αρχαιολογικό μουσείο, εντοπίστηκαν κρυμμένα μέσα στο χώμα!!! Τα βρήκε ο κύριος Αρχαιολόγος για τον οποίο θα μιλήσουμε λίγο αργότερα!!Ακριβώς επειδή φτιάχτηκαν λοιπόν πριν από πολλά χρόνια, κάποια από τα κομμάτια τους έσπασαν, άλλα  χάθηκαν και ο αρχαιολόγος δε κατάφερε δυστυχώς να τα βρει ολόκληρα!!!

Για παρατήρησέ τα προσεχτικά!!! Τι λείπει από το καθένα;;;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μικρός γλύπτης εν δράσει…

Και τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξεις το δικό σου άγαλμα, όχι από μάρμαρο αλλά από ανακυκλώσιμα υλικά….Μπορείς να χρησιμοποιήσεις άδεια χάρτινα κουτιά, μεταλλικά δοχεία, αλουμινόχαρτο, καπάκια, καλαμάκια, πλαστικά κουταλάκια και να δημιουργήσεις το δικό σου έργο Τέχνης!!!! Μη ξεχάσεις να του δώσεις όνομα…Όλα τα αγάλματα έχουν όνομα!!!!

 

 

Σειρά έχουν τώρα τα ΨΗΦΙΔΩΤΑ!!!

Το ψηφιδωτό είναι μια επιφάνεια όπως δάπεδο, τοίχος ή οροφή, η οποία φτιάχνεται από πολλές μικρές ψηφίδες, πετρούλες δηλαδή μικρού μεγέθους. Οι πετρούλες αυτές είναι κολλημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζουν μια εικόνα. Στα παρακάτω ψηφιδωτά τι βλέπεις;;;;

 

 

Το ψηφιδωτό μοιάζει πολύ με το κολάζ που κάνουμε στο σχολείο. Θυμάσαι;;; Πολλές φορές δε γεμίζαμε μια ζωγραφιά με μικρά χαρτονάκια, με πολύχρωμα μπαλάκια, με κομματάκια από εφημερίδα ή καπάκια;; Τι λες; Πάμε να φτιάξουμε ένα ψηφιδωτό με ό,τι υλικά έχεις στο σπίτι;;;;

Ψηφιδωτό με χάρτινα κομματάκια

 

 

 

 

 

 

 

 

Ψηφιδωτό με καπάκια

 

 

 

 

 

 

 

Ψηφιδωτό με πετρούλες

 

 

 

 

 

 

 

Εσύ ποια τεχνική θα επιλέξεις για το δικό σου ψηφιδωτό;;;;

Και για τα όμορφα παραμυθένια κορίτσια μας τώρα θα δούμε και στη συνέχεια θα φτιάξουμε ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ!!!!! Όπως και σήμερα οι μαμάδες μας έτσι και παλιότερα οι γυναίκες, φρόντιζαν πολύ τον εαυτό τους. Μπορεί τα ρούχα τους να ήταν απλά, τους άρεσε ωστόσο να προσθέτουν στην εμφάνισή τους καρφίτσες, δαχτυλίδια, περιδέραια ή κολιέ, σκουλαρίκια, βραχιόλια.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εντυπωσιαστήκατε και εσείς όπως και εγώ;;;; Τα περισσότερα από αυτά ήταν φτιαγμένα  χρυσό, άργυρο, μόλυβδο!! Εμείς με τι υλικά θα τα φτιάξουμε;;;;

Με πηλό και χρυσόσκονη

 

 

 

 

 

 

 

 

Με σύρμα πίπας

 

 

 

 

 

 

 

Με πολύχρωμα μακαρόνια

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιλέξτε υλικά και περιμένω να δω φωτογραφίες σας, φορώντας τα!!!!

 

Γνωριμία με τον  αρχαιολόγο!

Και αφού ολοκληρώσαμε με τα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε την πολύ σπουδαία δουλειά του….ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥ!!!! Χωρίς αυτόν θα βρίσκαμε αρχαιολογικούς θησαυρούς;;; Η δουλειά του είναι κοπιαστική και απαιτεί πολλή προσοχή!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε κάθε ανασκαφή φτιάχνει πρώτα ένα  σχέδιο της περιοχής που θα ανασκαφεί ενώ ο χώρος  χωρίζεται σε μικρότερες περιοχές με κορδέλα γύρω γύρω, προκειμένου να φαίνεται πως εκεί γίνεται έρευνα!!

Ο αρχαιολόγος φέρει πάντα μαζί του στην ανασκαφή κάποια βασικά εργαλεία:

 

  • Ημερολόγιο στο οποίο σημειώνει λεπτομερείς πληροφορίες για το τι, που, πώς και σε τι κατάσταση είναι τα ευρήματα.
  • Φωτογραφική μηχανή με την οποία φωτογραφίζει τα ευρήματα.
  • Μεγεθυντικό φακό για να παρατηρεί τις λεπτομέρειες.
  • Εργαλεία όπως τσάπα για να αφαιρεθεί γρήγορα χώμα από την επιφάνεια του εδάφους. Σκαλιστήρι για πιο προσεχτική εργασία, δε θέλουμε άλλωστε να σπάσουν ή να χαλάσουν. Πινέλα και σκουπάκι για να καθαριστούν τα ευρήματα που αποκαλύπτονται. Κόσκινα για να μη χαθούν αντικείμενα πολύ μικρών διαστάσεων!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι κανόνες του Μουσείου!

 

Πριν σε αφήσω για σήμερα, πρέπει να θυμόμαστε  πως η επίσκεψη σ΄ ένα μουσείο είναι μαγική καθώς κατά τη διάρκεια αυτής μαθαίνουμε πολλά πολλά καινούργια πράγματα!!! Γι αυτό, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας κάποιους βασικούς κανόνες.

  • Να αποφεύγουμε το τρέξιμο. Υπάρχει κίνδυνος να ρίξουμε τα αντικείμενα και να σπάσουν!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Να αποφεύγουμε να ακουμπάμε τις βιτρίνες και τα εκθέματα. Υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Να χρησιμοποιούμε τη σιγανή φωνούλα μας καθώς υπάρχουν και άλλοι επισκέπτες που θέλουν να διαβάσουν με ησυχία τις επιγραφές των εκθεμάτων και να απολαύσουν την βόλτα τους στο χώρο του Μουσείου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Καλό είναι να μη τραβάμε φωτογραφίες με φλας καθώς είπαμε ότι το έντονο φως χαλάει πολλά από τα εκθέματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν θέλουμε να φάμε ή να πιούμε κάτι, το κάνουμε στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου και όχι μέσα στην αίθουσα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φύλλα εργασίας 

 

 

Εκτύπωσε εδώ 

 

Σήμερα  αγαπημένε μου ντετέκτιβ του μουσείου  θα σε  αποχαιρετίσω με ένα τραγουδάκι από την αγαπημένη μας Λιλιπούπολη…. έτσι όπως ξεκινήσαμε !!!Απολαύστε το!!!

και μην ξεχνάς !!! περίμενουμε να δούμε φωτογραφίες από  τις εργασίες σου και τα νέα σου  στην ομμαδα μας στο faceboook  «Παίζοντας με το Παραμύθι»

Σου στέλνουμε την αγάπη μας!!!!