Μια ωραία πεταλούδα… 19/3/2020

Μια ωραία πεταλούδα
σ’ ένα κήπο μια φορά
καμαρώνει και απλώνει
τα γαλάζια της φτερά
 
Γλυκά μας παραμυθάκια καλημέρα,
Έχετε δει πολύχρωμες πεταλούδες; Τώρα την άνοιξη υπάρχουν πολλές κόκκινες, κίτρινες διάφορα χρώματα και πολλά, μα γιατί;
Γιατί υπάρχουν πολλά λουλούδια όπως είπαμε τις προηγούμενες μέρες. Οι πεταλούδες πετάνε από λουλούδι σε λουλούδι για να βρουν την τροφή τους. Άρα όσο περισσότερα λουλούδια φυτρώνουν την άνοιξη , τόσο περισσότερη τροφή υπάρχει για τις πεταλουδίτσες.
Χμμ! ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι είναι οι πεταλούδες;
 
Ο κύκλος της ζωής της πεταλούδας
Η πεταλούδα είναι ένα έντομο, ίσως το πιο όμορφο έντομο που υπάρχει γι’ αυτό και τα παιδιά τις αγαπούν πάρα πολύ. Η ιστορία της είναι περίεργη πολύ. Η μαμά πεταλούδα γεννάει τα αυγά της πάνω σε ένα φύλλο. Από το αυγό βγαίνει μια κάμπια, για να τραφεί η κάμπια καταβροχθίζει φύλλα. Η κάμπια μεταμορφώνεται πολλές φορές, ώσπου τελικά γίνεται χρυσαλλίδα. Η πεταλούδα βγαίνει από τη χρυσαλλίδα και ξεδιπλώνει τα φτερά της.
Να όπως φαίνεται και στο βίντεο εδω
 
Φτιάξε τη δική σου πεταλούδα
Όπως είπαμε τις πεταλούδες τις αγαπάνε μικροί μεγάλοι, κυρίως όμως τα παιδιά. Γι’ αυτό σε κάθε ζωγραφιά παιδιού θα βρεις συχνά μια πεταλούδα. Τα χρωματιστά φτερά της είναι που προκαλούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα τους.
 
1. Πεταλούδα με μανταλάκι
Ελάτε τώρα να φτιάξουμε τη δική μας πολύχρωμη πεταλούδα, με σώμα…ένα μανταλάκι, ώστε να τη βάλουμε στα φυτά μας και να τα ομορφύνει.
Θα χρειαστούμε:
· μανταλάκια
· φίλτρο καφέ ή χαρτομάντιλα
· μαρκαδόρους
· νερό
Παίρνουμε το φίλτρο καφέ ή ένα χαρτομάντιλο και με τους μαρκαδόρους μας αρχίζουμε να κάνουμε διαφορά μικρά σχέδια. Θυμήσου ότι όσο πιο πολλά διαφορετικά χρώματα χρησιμοποιήσεις τόσο πιο ωραία θα είναι η πεταλούδα σου! Πρόσεξε μόνο μη σκιστεί το χαρτί σου! Τώρα ήρθε η ώρα να βάλεις το νερό. Βάλε λίγες σταγόνες μόνο σιγά-σιγά. Τέλειο;;; Περίμενε, δεν τελειώσαμε ακόμα, άσε το χαρτί σου να στεγνώσει. Αφού στεγνώσει καλά πιάσε το στην μέση με ένα μανταλάκι και έτοιμη η πεταλούδα σου!!! 
 
2. Πεταλούδα με χάρτινο πιατάκι
Για τις πεταλουδίτσες μας θα χρειαστούμε:
· 1 ρολά από χαρτί υγείας
· 1 λευκό χάρτινο πιατάκι
· Τέμπερες
· Χαρτοπετσέτα ή σύρμα πίπας
Παίρνουμε ένα χάρτινο πιατάκι, σχηματίζουμε δύο διαγώνιες διαμέτρους ώστε να χωριστεί το πιατάκι μας σε 4 ίσα τρίγωνα κομμάτια, αυτά τα είναι και τα φτερά τις πεταλούδας. Παίρνουμε τα 2 και τα χρωματίζουμε όπως θέλουμε. Παίρνουμε ένα ρολό χαρτί για σώμα της πεταλούδας, το βάφουμε και στο τέλος κολλάμε πάνω του τα 2 φτερά. Για κεραίες μπορείς να βάλεις στριμμένη χαρτοπετσέτα ή συρματάκι πίπας.
 
 
Οι πεταλούδες στην Τέχνη
Οι αγαπημένες μας πεταλούδες είναι αγαπημένες και σε πολλούς διάσημους καλλιτέχνες. Πολλοί πίνακες όπως «Το καράβι με τις πεταλούδες» του Νταλί έχουν πολλά να μας πουν.
Πάτησε ΕΔΩγια να τον δεις και να μας πεις τι συναισθήματα σου δημιουργεί.
· Που να ταξιδεύει αυτό το καράβι;
· Ποιος να είναι ο καπετάνιος;
· Ποιοι να είναι οι επιβάτες;
· Θα ήθελες να είσαι και συ μέσα;
Αν θέλεις μπορείς να αντιγράψεις και συ αυτό το πίνακα σχεδιάζοντας ένα καράβι και να κολλήσεις για πανιά πεταλούδες που θα ζωγραφίσεις εσύ.
Αυτά λοιπόν για σήμερα αν και είσαι μεγάλος επιστήμονας και καλλιτέχνης πρέπει να ξεκουράζεσαι μικρό μου παραμυθάκι…..
Αύριο μας περιμένουν καινούρια σπουδαία πράγματα !!!!!