Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ… 1/5/2020

Πρωτομαγιά

 

 

Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ

να τον προϋπαντήσουμε παιδιά στην εξοχή

Δώρα στα χέρια του πολλά και όμορφα κρατεί,

και τα μοιράζει γελαστός σε όποιον του ζητεί

 

Καλημέρα σε όλα τα αγαπημένα μας παραμυθάκια. Μια καινούργια μέρα αρχινά και μαζί της ξεκινά ένας καινούργιος μήνας. Το τρίτο παιδάκι της Άνοιξης κάνει την εμφάνιση του, με μια ξεχωριστή γιορτή, τη γιορτή των λουλουδιών!!!!!

 

 

Πάμε, όμως, μαζί να μάθουμε, να παίξουμε, να δημιουργήσουμε…..

 

 Μυθολογία

Η Πρωτομαγιά έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα. Είναι η πρώτη ημέρα του Μαΐου και η γιορτή της Άνοιξης. Ο Μάιος, σύμφωνα με την παράδοση, πήρε το όνομά του από τη ρωμαϊκή θεότητα Maia (Μάγια), η οποία ονομάστηκε έτσι από την ελληνική λέξη Μαία που σημαίνει τροφός και μητέρα.

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου κι είναι αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρα και την κόρη της, την Περσεφόνη. Ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς σηματοδοτεί την τελική νίκη του Άνοιξης απέναντι στον Χειμώνα. Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα που εξακολουθεί να μας συνδέει με την παραδοσιακή Πρωτομαγιά, μια γιορτή της άνοιξης και της φύσης, είναι το πρωτομαγιάτικο στεφάνι.

 

Τα έθιμα της Πρωτομαγιάς

 

Η πρώτη μέρα του Μαΐου είναι μεγάλη γιορτή  των λουλουδιών!!!!!

Από τα παλιά τα χρόνια, για να τιμήσουν αυτήν την ήμερα, συνήθιζαν οι άνθρωποι να στολίζουν τις πόρτες των σπιτιών τους με στεφάνια λουλουδιών, συμβολίζοντας την δύναμη της φύσης.

 

 

 

 

Ας θυμηθούμε λίγα πράγματα για τα λουλούδια!!!

Ας παρατηρήσουμε κι ας μυρίσουμε λουλούδια που έχουμε στον κήπο μας ή στο μπαλκόνι μας. Ποια είναι τα μέρη ενός λουλουδιού; Τι χρειάζεται ένα φυτό φυτό για να μεγαλώσει;

 

 

 

 

 

 

 

 

Φτιάχνοντας το δικό μας Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε το δικό μας στεφάνι για να στολίσουμε το σπίτι μας.

Ξεκινάμε, λοιπόν, με τα παρακάτω απλά βήματα. Είστε έτοιμοι… ?

1. Για να έχουμε ένα γερό στεφάνι ξεκινάμε από τον σκελετό. Μένοντας κοντά σε κάποιο πάρκο ή έχοντας αυλή, μπορούμε να ψάξουμε να βρούμε διάφορα κλαριά και με τη βοήθεια ενός μεγάλου να τα πλέξουμε μεταξύ τους σε κυκλικό σχήμα. Για όσους δεν είναι εφικτό αυτό, μπορούμε με μια κρεμάστρα, πάντα με τη βοήθεια ενός μεγάλου, να φτιάξουμε εύκολα ένα σκελετό για το στεφάνι μας.

 

 

 

 

 

 

2. Το σημαντικότερο βήμα για ένα ξεχωριστό μαγιάτικο στεφάνι είναι η συλλογή πολύχρωμων λουλουδιών.Έπειτα από μια βόλτα εξερεύνησης στη φύση, μαζεύουμε όσα περισσότερα πολύχρωμα λουλούδια μπορούμε. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορούμε εύκολα να εκτυπώσουμε τα παρακάτω λουλούδια και να τα ζωγραφίσουμε με όμορφα χρώματα. Όλα τα λουλούδια τα τοποθετούμε πάνω στο σκελετό, δημιουργώντας το δικό μας μαγιάτικο στεφάνι.

 

 

 

 

 

 

 

Στεφάνι από αυγοθήκες

Ένα διαφορετικό Μαγιάτικο στεφάνι που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε από ανακυκλώσιμα υλικά είναι χρησιμοποιώντας αυγοθήκες. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα η κατασκευή μας θα είναι έτοιμη σε λίγα λεπτά. Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

  • Ένα χάρτινο πιάτο
  • Αυγοθήκες
  • Τέμπερες
  • Πινέλα
  • Κόλλες
  • Ψαλίδι

 

 

 

Βήμα 1ο

Κόβουμε το εσωτερικό του πιάτου για να σχηματίσουμε ένα κύκλο σαν στεφάνι. Εάν δεν μπορούμε μόνοι μας, ζητάμε τη βοήθεια ενός μεγάλου. Το ζωγραφίζουμε με πράσινο ή καφέ χρώμα, έχοντας δημιουργήσει τον σκελετό του στεφανιού μας.

Βήμα 2ο

Χωρίζουμε τις αυγοθήκες σε επιμέρους κομμάτια και τις ζωγραφίζουμε με ότι χρώμα θέλουμε.

Βήμα 3ο

Κολλάμε τις αυγοθήκες πάνω στο χάρτινο στεφάνι που έχουμε ήδη φτιάξει.

 

Ελάτε να ζωγραφίσουμε ένα λουλουδόκηπο.

Παίρνουμε ένα κομμάτι λευκό χαρτί του μέτρου και ζωγραφίζουμε πολύχρωμα λουλούδια, έναν μπλε ουρανό και έναν λαμπερό ήλιο.

 

 

 

 

 

 

Η Πρωτομαγιά μέσα από την Τέχνη

Πολλοί καλλιτέχνες με αφορμή τη γιορτή της Πρωτομαγιάς δημιούργησαν διάφορα έργα για να μιλήσουν για αυτή τη τόσο ξεχωριστή μέρα.

 

Το πιο γνωστό ποίημα που έχει γίνει και τραγούδι είναι ο «Μάης» του ποιητή Ιωάννη Πολέμη

«Λουλούδια ας διαλέξουμε και ρόδα και κρίνα

κι ελάτε να πλέξουμε στεφάνια από κείνα

στο Μάη που σήμερα προβάλει στη γη

 Τ’ αηδόνια συμφώνησαν, της γης τ΄αγγελούδια

και βρήκαν και τόνισαν καινούρια τραγούδια

στο Μάη που σήμερα προβάλλει στη γη»

 

Ζωγράφισε το ποίημα καθώς  ακούς το τραγούδι  «Γεια σου κύριε μενεξέ»

Ο Δημήτρης Γερανιώτης  είναι ένας ζωγράφος που με το παρακάτω πίνακα του, απεικονίζει μια Πρωτομαγιάτικη Μέρα. «Η κοπέλα στον αγρό».

 

 

 

 

 

 

 

Κλοντ Μονέ,  είναι από τους  ζωγράφους  που αγάπησε πολύ τα λουλούδια και οι πίνακές του είναι γεμάτοι από αυτά. Να όπως αυτός » Το μονοπάτι»

 

 

 

 

 

 

 

Φτιάχνουμε το δικό μας παζλ

Η Kate Greenaway, μια διάσημη εικονογράφος παιδικών βιβλίων, απεικονίζει την ημέρα της Πρωτομαγιάς. Στην παρακάτω εικόνα απεικονίζονται νεαρές κοπέλες με αιθέρια φορέματα μαζί με χαριτωμένα παιδιά να γιορτάζουν στην εξοχή τη γιορτή της Άνοιξης.

 

 

 

 

 

 

Με αφορμή τον παραπάνω πίνακα ήρθε η ώρα για να παίξουμε ένα γλωσσικό παιχνίδι με βάση τον παραπάνω πίνακα. Πάμε, λοιπόν, να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά για να είναι το παιχνίδι όσο πιο ευχάριστο γίνεται.

 

 

  1. Εκτυπώνουμε την εικόνα
  2. Κόβουμε μόνοι μας ή με την βοήθεια ενός μεγάλου τις κάθετες μαύρες γραμμούλες
  3. Ανακατεύουμε τα κομμάτια και προσπαθούμε να τα βάλουμε στη σωστή σειρά, ώστε να ολοκληρώσουμε το παζλ μας

 

 

 

 

«Απεργία των λουλουδιών»

Θα σου πω μια ιστορία…

Που θυμάμαι λίγο την αρχή,

Διάβασε την ιστορία η «Απεργία των λουλουδιών» πατώντας  εδώ

Ώρα για διασκέδαση!

Ας σηκωθούμε μικροί και μεγάλοι να χορέψουμε και να τραγουδήσουμε για την μεγάλη αυτή γιορτή…. Την Πρωτομαγιά!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρμενιστή 9, Κάτω Συχαινά, Πάτρα