«Τρέχει, τρέχει, τρεχει το νερό…..» 26/3/2020

Καλημέρα σε όλη την «παραμυθο»-παρέα! Ελπίζω να είστε καλά, να περνάτε όμορφα και δημιουργικά!

 Ένα καινούργιο ταξίδι σήμερα ξεκινάει για όλους μας, το «ταξίδι του νερού».   Θα ανακαλύψουμε καινούρια πράγμα, θα τραγουδήσουμε, θα πειραματιστούμε …. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!!!!

 

 

 

Νερό… το δώρο ζωής για τον πλανήτη μας.

Παρατήρησε τη Γη μας, Τι βλεπεις;

https://vignette.wikia.nocookie.net/science/images/9/94/Globe-04-goog.gif/revision/latest?cb=20080514104730&path-prefix=el

Σωστά !!!Το χρώμα που κυριαρχεί είναι το μπλε, και δηλώνει ότι είναι νερό. Τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες και όπου υπάρχει νερό. Γι αυτό και στον πλανήτη μας έχουμε ζωή, δηλαδή ζουν άνθρωποι φυτά και ζώα .

Τι όμως είναι το νερό;

Το νερό αποτελείται από πολλές πολύ-πολύ μικρές σταγόνες. Σε μια σταγόνα υπάρχουν χιλιάδες δισεκατομμύρια μόρια ( μικρά κομματάκια που δεν μπορούμε να τα δούμε) νερού.

Το νερό μπορεί να είναι υγρό δηλαδή νερό, στερεό δηλαδή πάγος ή αέριο δηλαδή υδρατμοί.

Το νερό μπορεί να είναι αλμυρό  αν βρίσκεται στη θάλασσα ή «γλυκό» αν βρίσκεται σε ποτάμι, σε λίμνη ή σε πηγή.

Όσο πιο ψηλή είναι η θερμοκρασία, όσο πιο πολύ ζέστη κάνει τόσο περισσότερο κινούνται οι σταγόνες του νερού.

 Όταν η θερμοκρασία μικραίνει και κάνει κρύο  οι σταγόνες έρχονται κοντά μια την άλλη και δημιουργούν δεσμούς μεταξύ τους έτσι γίνεται ο πάγος.

 Όταν η θερμοκρασία ζεσταίνεται πολύ και βράζει, τότε το νερό γίνεται υδρατμοί  και είναι αυτό που βλέπουμε όταν βράζει η μαμά νερό στη κατσαρόλα.

 

Τα ταξίδι της σταγόνας!

Το ήξερες ότι οι σταγόνες ταξιδεύουν;;;;

Μια σταγόνα δε μένει ποτέ στο ίδιο σημείο. Κινείται συνέχεια

Ο ήλιος ζεσταίνει το νερό των ωκεανών, των λιμνών, και αυτό  εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα. Ο ατμός του νερού συγκεντρώνεται  έπειτα στον  ουρανό και έτσι σχηματίζονται   τα σύννεφα.

Τα σύννεφα, μετακινούνται από τους ανέμους και έτσι μεγάλες  μεγάλες ποσότητες νερού κινούνται . Έπειτα πέφτουν με τη μορφή βροχής  πάνω στη γη, στη θάλασσα, στα ποτάμια και τις λίμνες.  Έτσι, η γη  ποτίζεται με νερό  και  οι αποθήκες γλυκού νερού ανανεώνονται συνέχεια, χάρη αυτό το ταξίδι που ονομάζεται  «Κύκλο του νερού».

 

 

 

Από πού είσαι ποταμάκι!!!!

Ακούστε  «Το Ποταμάκι» του Ζαχαρία Παπαντωνίου για να δείτε ποσό απλό είναι

 

Οι μικροί επιστήμονες κάνουν πειράματα!!!!!

Και τώρα ελάτε να κάνουμε ένα πείραμα για να δούμε πως λειτουργεί ο κύκλος του νερού

Θα χρειαστούμε

Μπρίκι
Νερό
Γκαζάκι
Πυρέξ
Ναύλον μεμβράνη
Παγάκια
Αναπτήρας


 

 

 

 

 

 

Προσθέτουμε νερό μέσα στο μπρίκι και το τοποθετούμε πάνω στο αναμμένο γκαζάκι.   Μόλις το νερό άρχισε να βράζει, θα δούμε τους υδρατμούς και στη συνέχεια ρίχνουμε  το νερό μέσα στο πυρεξ. Κατόπιν το σκεπάσαμε με νάιλον μεμβράνη και παρατηρούμε ότι η μεμβράνη αρχίζει να ιδρώνει και να σχηματίζονται οι υδρατμοί.

 Προκειμένου να προκαλέσουμε την υγροποίηση τους βάζουμε  πάνω στη μεμβράνη παγάκια. Και έτσι οι υδρατμοί σαν σταγόνες βροχής θα πέσουν μέσα  στο πυρεξ.

Πειράματα στο σπίτι: «Το νερό που τρέχει και χρώματα αλλάζει»

Τι θα χρειαστούμε

 • 6 μικρά βάζα ή ποτήρια,
 • χαρτί κουζίνας,
 • νερομπογιές ή αραιωμένες τέμπερες (από τρία χρώματα) και νερό.

 

 

 

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα μικροί επιστήμονες:

 1. Γεμίζουμε ως τη μέση περίπου τα 3 ποτηράκια σας με νερό.
 2. Μετά ρίχνουμε στο νερό 2-3 σταγόνες από τις νερομπογιές σας και ανακατεύουμε καλά. Προσοχή! Θα χρησιμοποιήσουμε μόνο τα 3  χρώματα!! Θυμάστε ποια είναι αυτά; Κίτρινο ΚόκκινοΜπλε.
 3. Έχετε λοιπόν μπροστά σας 3 γεμάτα με χρωματιστό νερό και 3 άδεια ποτήρια. Τα τοποθετούμε κυκλικά, τοποθετώντας ένα ποτηράκι με χρωματιστό νερό και ένα ποτηράκι άδειο εναλλάξ.
 4. Είμαστε πολύ κοντά για το πιο εντυπωσιακό μέρος του πειράματος! Με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά θα διπλώσουμε 6 χαρτιά κουζίνας  ώστε να δημιουργηθεί μια λωρίδα. Το ένα μέρος της θα το βάλουμε  μέσα στο ποτήρι με το χρωματιστό νερό και το άλλο μέρος της στο άδειο.
 5. Ας δούμε τώρα με προσοχή τι συμβαίνει. Είναι μαγικό!!! Το χρωματιστό νερό ξεκίνησε το ταξίδι του! Χρειάζεται χρόνο όμως… Αφήστε τα ποτηράκια σας όλη νύχτα και το επόμενο πρωί θα δεις ένα «ουράνιο τόξο»! Το αποτέλεσμα θα σας ενθουσιάσει

 

Οι μικροί καλλιτέχνες

Ο συννεφούλης!!!!

  

 Για φτιάξουμε το Συννεφούλη  κόβουμε από ένα λευκό χαρτόνι το κεφαλάκι του,  σε σχήμα σύννεφου, τέσσερις λωρίδες τις όποιες αφού κόψουμε τις χρωματίζουμε μπλε και τις τσαλακώνουμε μπρος πίσω για να βγουν όπως την εικόνα. Ακόμα, κόβουμε δυο μικρά συννεφάκια για να γίνουν τα ποδαράκια του Συννεφούλη. Μαζί με μια κόλλα συναρμολογούμε όλα τα κομμάτια και έτοιμος ο μικρός μας φίλος που θα του ζωγραφίσουμε μάτια και στόμα.

 

 

 

Το σύννεφο έφερε βροχή…

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε  σε ένα χαρτί μικρές σταγόνες που πέφτουν από τα σύννεφα στον ουρανό.

Υλικά 1 χαρτί υγείας, μπλε τέμπερα, μια κόλλα Α4, ψαλίδι

Κόβουμε στη μέση το χαρτί υγείας με μικρή κλήση ώστε να βγει διαγώνια για να πάρει την μορφή σταγόνας, αφού πρώτα το τσαλακώσουμε σε μια μεριά για να δημιουργηθεί μια γωνιά που θα παραπέμπει σε σταγόνα. Έπειτα, τα βουτάμε σε μπλε τέμπερα και βαφούμε το χαρτί δημιουργώντας μικρές μπλε σταγόνες.

 

 

 

Έπιασε βροχούλα…

 Υλικά:  μπατονετες, κόλλα, μπλε χαρτόνι, βαμβάκι, μαρκαδόροι

Στο κάτω μέρος του χαρτονιού ζωγραφίζουμε ότι μας αρέσει. Έπειτα, κόβουμε μικρά και μεγάλα μεγέθη από τις μπατονετες και τα κολλάμε για να δημιουργηθεί μια βροχούλα στην ζωγραφιά μας. Τέλος κόβουμε μικρά κομμάτια βαμβάκι που έχουμε στο σπίτι μας και τα κολλάμε ψλα στην ζωγραφιά μας για να δημιουργηθούν σύννεφα στον ουρανό.

 

 

 

 

Μπουρμπουληθρομπερδεματα…

Παίρνουμε από το σπίτι ένα πλαστικό ποτήρι το τρυπάμε στην μέση για να μπορέσουμε να βάλουμε το καλαμάκι. Το γεμίζουμε με λίγο νερό και 2-3 σταγόνες σαπούνι και με το καλαμάκι φυσάμε προς το μέρος του νερού και αμέσως μπροστά μας θα δημιουργηθούν μεγάλες μπουρμπουλήθρες.

 

 

 

 

 

Πινεζοβροχή

Αν δε κάνουμε αγώνα δεν θα μείνει ούτε σταγόνα!!!!!

  Ότι και να φτιάξουν οι άνθρωποι  χωρίς το νερό δεν μπορούμε  να ζήσουμε  ούτε εμείς ούτε τα ζώα αλλά ούτε και όλη η φύση. Υπάρχουν κάποια μικρά αλλά σημαντικά πράγματα που μπορείς να κανείς μέσα και  έξω από το σπίτι για να μην ξοδεύεις άσκοπα νερό. Κυρίως, για το περιβάλλον αλλά- για να μη ξεχνιόμαστε- και για οικονομία στην τσέπη μας.

Απλοί τρόποι για να εξοικονομήσουμε νερό!!!!!

 • Να ποτίζουμε τα φυτά νωρίς το πρωί αλλιώς αργά το βράδυ.
 • Να καθαρίζουμε με σκούπα την αυλή και όχι με λάστιχο.
 • Να προτιμάμε να κάνουμε ντους και όχι μπάνιο που κρατεί πολλή ώρα.
 • Όταν πλένουμε τα δόντια μας να θυμόμαστε να κλείνουμε την βρύση.
 • Να κλείνουμε την βρύση όσο πλένουμε τα πιάτα και να μην την αφήνουμε να τρέχει.
 • Αν κάποια βρύση στο σπίτι στάζει να την επισκευάσουμε έτσι ώστε να μην χάνεται το νερό χωρίς λόγο.
 • Να μην βάζουμε την πίεση στο τέρμα της βρύσης αλλά να χρησιμοποιούμε χαμηλή πίεση.
 • Να βάζουμε καζανάκι που να ρίχνει συγκεκριμένη ποσότητα νερού και να μην ρίχνει συνεχεία πολύ νερό.

 

Ας ενημερώσουμε λοιπόν  όλο τον κόσμο ότι χρειαζόμαστε νερό και πρέπει να μη το σπαταλάμε! Ας προσέξουμε όλοι για να μη «πούμε το νερό.. νεράκι!!» όπως λέει και μια παροιμία.

Άλλωστε μη ξεχνάτε πως ΝΕΡΟ και σαπούνι είναι αυτά που κρατούν τα μικρόβια μακριά!!