Τα παιδιά του κόσμου !!!! 12/5/2020

 

Τρίτη 12/05/2020

Όλοι διαφορετικοί μα όλοι ίσοι

Καλημέρα σου αγαπημένε  μας εξερευνητή της γνώσης !!!!

Σήμερα θα ταξιδέψουμε σε όλο τον κόσμο και θα μάθεις πολλά πολλά πράγματα, θα γνωρίσεις πολλά πολλά παιδιά. Παιδιά σαν και σένα… παιδιά που όμως ζουν διαφορετικά, σε μακρινούς τόπους !!! Και τι με αυτό;;;

Όλα ζητούν  να παίζουν , να ονειρεύονται, να γελάνε, να αγκαλιάζουν …… 

Είσαι έτοιμος να τα γνωρίσεις ;;;;;

Πριν φύγουμε για το ταξίδι μας όμως ας μάθουμε που βρισκόμαστε  τώρα!!!!

Μένουμε σε μια όμορφη χώρα…την Ελλάδα! Ορίστε και το σχήμα της στον χάρτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Έχεις ξαναδεί χάρτη;; Ψάξε στο σπίτι, Μπορεί να έχεις υδρόγειο σφαίρα, το ίδιο είναι. Και μάλιστα πιο διασκεδαστική δείχνει όλη τη γη και γυρίζει σας μια μπάλα. Μπορείς να ψάξεις και στο διαδίκτυο… κάπου μέσα σε όλες τις χώρες θα βρεις και την Ελλάδα μας!!!

 

 

 

Η Ελλάδα έχει πολλές πόλεις εμείς μένουμε στην Πάτρα. Μπορείς  να τη δεις κυκλωμένη με κόκκινο χρώμα στον παγκόσμιο χάρτη.

Δες  πόσο μικρή φαίνεται  η Ελλάδα μας όταν κοιτάμε όλες τις χώρες μαζί! Είναι η κόκκινη τελίτσα!

 

Ζούμε σε μια μικρή χώρα αλλά όλος ο κόσμος μας γνωρίζει γιατί  είναι μια πολύ όμορφη χώρα και οι αρχαίοι Έλληνες που έζησαν πριν πολλά χρόνια ανακάλυψαν σπουδαία πράγματα!

Το ήξερες  αυτό;

 

 

 

Και για αυτό πολλοί αναγνωρίζουν και τη σημαία μας!

 

 

 

 

 

 

 

Μπορείς να βρεις τη σημαία μας ανάμεσα στις σημαίες άλλων χωρών;

 

 

 

 

 

 

Βλέπεις λοιπόν πως όλες οι χώρες έχουν τις δικές τους σημαίες και  τα δικά τους χρώματα στις σημαίες τους. 

Οι χώρες όλου του κόσμου έχουν χωριστεί σε ομαδούλες…ή για να το λέμε πιο σωστά σε ηπείρους! Τις ηπείρους της έχει φτιάξει η θάλασσα που χωρίζει τη στεριά!

Μήπως ξέρεις, έχεις ακούσει ποτέ  σε ποια ήπειρο ανήκει η Ελλάδα;;;; Είμαστε στην Ευρώπη (στο πράσινο κομματάκι)! Σε αυτό το πράσινο κομματάκι ανήκουν πολλές χώρες!!! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως είδες και στο βίντεο κάθε κομματάκι έχει το δικό του όνομα , τις δικές του χώρες τις δικές του συνήθειες που είναι μεταξύ τους διαφορετικά!!! Άλλα αυτό είναι που κάνει και τον κόσμο μας τόσο ενδιαφέρον και θέλουμε να κάνουμε όλοι ταξίδια για να γνωρίσουμε αυτά τα διαφορετικά πράγματα.

 

Οι διάφορες χώρες και οι ήπειροι χρησιμοποιούν και διαφορετικά χρήματα! Εμείς στην Ευρώπη τα χρήματα μας τα λέμε ευρώ.

 

 

 

Οι υπόλοιπες χώρες στις άλλες ηπείρους τι χρήματα χρησιμοποιούν; Στην φωτογραφία μπορείτε να δείτε πόσα διαφορετικά χρήματα υπάρχουν.

Και τι άλλο έχουμε διαφορετικό με τις άλλες χώρες παιδιά! Τη γλώσσα μας φυσικά!

Για ακούστε τη λέξη σε αγαπώ σε όλες τις γλώσσες με ένα τραγούδι!

 

 

 

Ακούστε και το καλημέρα από πολλές διαφορετικές γλώσσες!

 

 

Στις διάφορες ηπείρους παιδιά υπάρχουν και διάφορες φυλές. Δηλαδή άνθρωποι με συγκεκριμένο τρόπο ζωής, όπως έχουμε και εμείς το δικό μας τρόπο έχουν και αυτοί το δικό τους διαφορετικό τρόπο! Ας γνωρίσουμε μερικά παιδιά του κόσμου 

 

Ώρα να γνωρίσεις ένα παιδί από την Αφρική … τη μικρή Βεατρίκη!!!

 

 

 

…και μια μικρή κινέζα από την μακρινή Κίνα

 

 

 

 

Την  Μαίρη Λου και το Μιλού, τα μικρά  εσκιμωάκια…..

 

 

….και μια παρέα από 10 μικρούς Ινδιάνους!!!!

 

 

Ας φτιάξουμε ένα ινδιάνικο κολιέ και να το φορέσεις  όπως τα μικρά ινδιανάκια 1111

Είναι πολύ απλό!!!!

Πέρασε σε ένα σχοινάκι χάντρες ή μικρά κομμάτια από καλαμάκια! Έτοιμο το ινδιάνικο κολιέ σου!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Βλέπεις λοιπόν πόσο διαφέρουμε με τον υπόλοιπο κόσμο! Τα σπίτια μας, το φαγητό μας, η γλώσσα μας, τα ρούχα μας, η μουσική μας, τα χρήματα μας.

 Έχουμε όμως παιδιά περισσότερα κοινά από όσα νομίζουμε…αγαπάμε όλοι τη μαμά και τον μπαμπά…μας αρέσει να παίζουμε , μας αρέσει να τρέχουμε έξω στη φύση, να ονειρευόμαστε και να χορεύουμε !!!!

Αυτό ζητάνε όλα τα παιδιά της γης!!!!

 

 

 

Και ο Έλμερ ο ελέφαντας φαινόταν διαφορετικός, όπως αυτά τα παιδιά που είδαμε, έγινε όμως ο πιο διασημος διαφορετικός..

 

 

 

Ώρα για δημιουργία 

Φτιάξε τον Έλμερ όσο πιο χρωματιστό μπορείς ή σχεδίασε τον με χρωματιστά χαρτάκια στο πάτωμα  !!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν έχεις ένα μπουκαλάκι σπίτι μπορείς να φτιάξεις  τον Έλμερ τρισδιάστατο!

Κόψε με την βοήθεια ενός μεγάλου  το μπουκάλι όπως στην εικόνα και το γέμισε  το με χρώματα! Μπράβο σου «παραμυθάκι»!

 

 

Φύλλα εργασίας

 

Εκτύπωση εδώ

 

 

Τετάρτη 13/05/2020

Γνωρίζω το κόσμο 

 

 

Έχεις ακούσεις ποτέ τον Ινδιάνικο μύθο για τις φυλές του κόσμου;

Κάποτε ο Θεός Μανιτού προσπάθησε να φτιάξει τον άνθρωπο από πηλό ψήνοντάς το στον φούρνο. Το πρώτο ανθρωπάκι του, όμως, κάηκε κι έγινε κατάμαυρο έτσι έχουμε την μαύρη φυλή, το δεύτερο έμεινε άψητο που είναι η λευκή φυλή, το τρίτο το άλειψε με λάδι κι έγινε κίτρινο και έτσι έχουμε την κίτρινη φυλή, το τέταρτο το πρόσεξε λίγο περισσότερο, ροδοκοκκίνισε κι έφτιαξε την κόκκινη φυλή.

 

 

 

 

Πάμε λοιπόν να  γνωρίσεις τις φυλές του κόσμου λίγο καλύτερα. Πού ζουν; Πώς είναι τα σπίτια τους; Πώς είναι εμφανισιακά; Ποια είναι τα αγαπημένα τους φαγητά; Και άλλα πολλά!!

 

ΚΙΝΕΖΑΚΙΑ

 

Οι Κινέζοι ή αλλιώς η κίτρινη φυλή όπως την ονομάζουμε ζουν στην Κίνα. Η Κίνα είναι από της μεγαλύτερες χώρες του κόσμου. Έχεις δει ποτέ από κοντά Κινεζάκι; Αν παρατηρήσεις την φωτογραφία θα δεις ότι δεν μοιάζουμε με του Κινέζους. 

Τα ματάκια τους είναι σχιστά, το δέρμα τους είναι ανοιχτόχρωμο και ελαφρώς ωχρό ή αλλιώς κιτρινωπό γι αυτό άλλωστε και τους αποκαλούμε ως κίτρινη φυλή.   

 

 

 

 

Κοίτα τα σπίτια τους….. έχουν περίεργες και μυτερές κορυφές και διαφέρουν πολύ από τα δικά μας!

Το σπίτι τους ονομάζεται «Παγόδα» και είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό των Κινέζων.

 

 

 

 

Δες πως είναι τα σπίτια τους και ζωγράφισε και εσύ την δική σου παγόδα!

 

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωσε εδώ

Η φυλή των Κινέζων πριν χρόνια απειλούνταν από πολλές άλλες φυλές. Έτσι λοιπόν οι Κινέζοι αποφάσισαν να φτιάξουν ένα μεγάλο τείχος ώστε να εμποδίσουν τους άλλους λαούς να μπουν μέσα στην χώρα τους. Αυτό το τείχος το ονόμασαν «Σινικό τείχος» και μάλιστα έκαναν πάρα πολλά χρόνια να το φτιάξουν μιας και είναι πολύ μεγάλο. Κοίτα πόσο μεγάλο!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ήρθε η ώρα για ένα τραγουδάκι! Για να ακούσουμε πώς μια κολυμβήτρια Κινέζα βουτάει στην μαγιονέζα, αλλά δεν ξεχνά φυσικά το κίτρινο μαγιό της!!!

 

 

 

 

Τα  κινεζάκια φορούν καπέλα με  σχήμα κώνου και είναι φτιαγμένα από διάφορα υλικά και χρώματα. Θες να φτιάξεις κι εσύ το δικό σου κινέζικο καπέλο; Είναι πολύ εύκολο!!!!

 

 

 

 

 

Φτιάχνουμε ένα κινέζικο καπέλο;

Θα χρειαστείς ένα κομμάτι χαρτόνι ότι χρώμα σου αρέσει. Σχημάτισε έναν μεγάλο κύκλο και μετά κοψτο με το ψαλιδάκι. Κόψε μια ευθεία από την άκρη του κύκλου σου μέχρι το κέντρο του. Πριν κολλήσεις και σχηματιστεί το καπέλο σου πάρε ένα μαύρο μαρκαδόρο και σχεδίασε κάποια από τα κινέζικα σύμβολα που είδες και πιο πάνω, όπως εσύ μπορείς. Τώρα ήρθε η ώρα να πάρεις κόλλα και να κολλήσεις τα δύο μέρη στο σημείο που έκοψες, βάζοντας το ένα μέσα στο άλλο. Έτοιμο το κινέζικο καπέλο σου! Αν θέλεις μπορείς να του βάλεις και ένα λαστιχάκι για μη πέφτει από το κεφάλι σου!

 

 

 

 

 

 

 

Επίσης οι Κινέζοι έχουν μια διαφορετική συνήθεια σχετικά με το φαγητό. Αντί για κουτάλια και πιρούνια αυτοί χρησιμοποιούν ξυλάκια. Προσπάθησε να το κάνεις κι εσύ, έχει πολύ πλάκα! Είναι ευκαιρία να εξασκήσεις και τα δαχτυλάκια σου με αυτόν τον τρόπο. Είναι καλύτερα βέβαια αντί για φαγητό να πάρεις άλλα υλικά που έχεις στο σπίτι όπως καπάκια, πον πον και άλλα.

 

 

ΙΝΔΙΑΝΟΙ

 

Μία ακόμα φυλή είναι αυτοί των Ινδιάνων. Η κόκκινη φυλή όπως λέγεται. Οι Ινδιάνοι ζουν στην Αμερική και έχουν χαρακτηριστική φορεσιά. Τα ρούχα τους είναι φτιαγμένα από δέρματα ζώων αλλά και από διάφορα κομμάτια υφάσματος. Συνηθίζουν να βάφουν το πρόσωπό τους με χρώματα κάνοντας διάφορα σχέδια. Φτιάχνουν όμορφα καπέλα και τα διακοσμούν με μεγάλα πολύχρωμα φτερά.

 

 

 

Ζωγράφισε κι εσύ τον δικό σου Ινδιάνο!

 

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωσε εδώ

Το ήξερες ότι οι Ινδιάνοι έχουν περίεργα ονόματα; Τα ονόματά τους είναι συνήθως βγαλμένα από πράγματα αλλά και ζώα της φύσης. «Χλωμό πρόσωπο», «Μεγάλη αρκούδα», «Τρελό άλογο», «Κοντή ουρά» και άλλες τέτοιες εκφράσεις είναι κάποια από τα ονόματά τους. Δεν είναι αστείο;

Ακόμα πιο αστείο όμως είναι το καπέλο τους!!!!! Πάρε λοιπόν χαρτόνι, κόψε μια λωρίδα αρκετά μεγάλη έτσι ώστε να φτάνει να κλείνει γύρω-γύρω από το κεφάλι σου. Τώρα πάρε τέμπερες, μαρκαδόρους ή ότι άλλο θέλεις και κάνε διάφορα σχέδια στην λωρίδα σου. Το μόνο που μένει είναι να κολλήσεις φτερά όπως κάνουν και οι Ινδιάνοι. Αν δεν έχεις φτερά δεν πειράζει, κόψε απλά χαρτόνι σε σχήμα φτερού όπως στην εικόνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι Ινδιάνοι  συχνά τραγουδούν και χορεύουν  για πολλά θέματα ακόμα και για να βρέξει!!!! 

Ένα από τα λατρευτικά σύμβολα τους σύμβολα είναι το «τοτέμ». 

Τι θα έλεγες να φτιάξεις κι εσύ το δικό σου «τοτέμ»; Βάλε την Ινδιάνικη μουσική να ακούγεται και φύγαμε……

 

 

 

 

Μπορείς να φτιάξεις το τοτέμ σου απ’ ότι υλικά θέλεις εσύ. Μπορείς για παράδειγμα να χρησιμοποιήσεις κουτιά από παπούτσια, συσκευασίες απορρυπαντικών, ρολά από χαρτί υγειάς και άλλα. Το μόνο που έχει να κάνεις είναι να αφήσεις την φαντασία σου και να δημιουργήσεις ευφάνταστα  πρόσωπα σε κάθε ένα από τα αντικείμενά σου όπως στις εικόνες.

 

 

Στην συνέχεια κόλλα όλα τα ξεχωριστά κομμάτια της κατασκευής σου το ένα επάνω στο άλλο. Διακόσμησε την κατασκευή σου με φτερά και το τοτέμ σου είναι έτοιμο!!

 

 

 

 

 

Πέμπτη 14/05/2020

Γνωρίζω το κόσμο

 

ΕΣΚΙΜΩΟΙ

 

 

Οι Εσκιμώοι μένουνε σε μέρη παγωμένα,

ακόμα και τα σπίτια τους με πάγο είναι φτιαγμένα.

Μ’ έλκηθρο ταξιδεύουνε, τις φώκιες κυνηγούνε

και για να μη κρυώνουνε, γούνες χοντρές φορούνε…

 

 

Σειρά έχει η λευκή φυλή, οι Εσκιμώοι μικρέ μας εξερευνητή!!!!!

Οι Εσκιμώοι είναι λαός που ζει στις παγωμένες περιοχές !!!!! Τι περίεργο και αυτό;;;

 

Τα ρούχα τους είναι  φτιαγμένα από δέρματα και γούνες  για να ζεσταίνονται !!!!Φαντάζεσαι πόσο κρύο κάνει στους πάγους;;;

Τα σπίτια τους είναι φτιαγμένα από χιόνι  και τα λένε  «ιγκλού». 

 

Κατασκευάζουν τόξα, βέλη και καμάκια και με αυτά κυνηγούν ή ψαρεύουν.

 

Ψάρεμα με μαγνήτη

Ήρθε η ώρα και για το δικό σου ψάρεμα! Πάρε ένα μεγάλο κουτί και κάνε μια τρύπα στο πάνω μέρος. Αν θέλεις βάψε άσπρο το κουτί σου ώστε να μοιάζει με πάγο. Τώρα σειρά έχουν τα ψάρια. Πάρε χαρτόνι σχημάτισε αρκετά ψαράκια σε διάφορα μεγέθη και κόψε τα. Για καλάμι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι έχεις, καλαμάκια από σουβλάκι, ένα μεγάλο πινέλο, ακόμα και ένα σκουπόξυλο αν η κατασκευή σου είναι τόσο μεγάλη. Δέσε στην άκρη του καλαμιού σου ένα σχοινάκι και στην άλλη άκρη στερέωσε ένα μαγνήτη. Μη ξεχάσεις να κολλήσεις στην άκρη των ψαριών σου από ένα συνδετήρα, ώστε να μπορέσεις με τον μαγνήτη να τα ψαρέψεις! Καλή ψαριά!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Φτιάχνουμε ιγκλού;

Θα χρειαστείς ένα ποτηράκι, ή ακόμη και μπολάκι, μιας χρήσης και βαμβάκι!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Για τους μικρούς μας φίλους. Εκτύπωσε εδώ

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΡΙΚΑΝΟΙ

 

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα αγαπημένα μας αφρικανάκια!!!! Οι Αφρικάνοι ονομάζονται και μαύρη φυλή εξαιτίας του χρώματος στο δέρμα τους. Όπως θα δείτε και στην εικόνα το δέρμα τους είναι πολύ σκούρο.

 

 

 

 

 Τα σπίτια τους είναι φτιαγμένα από ξύλα και άχυρο και ονομάζονται καλύβες.

 

 

 

 

 

Οι φυλή αυτή έχει μια ιδιαίτερη παραδοσιακή μουσική όπου συνήθως προέρχεται από σπάνια χειροποίητα μουσικά όργανα που φτιάχνουν οι ίδιοι από δέρματα ζώων, ξύλα και άλλα υλικά που βρίσκουν στην φύση. Ακούστε την μουσική αυτή!!

 

 

 

 Στην Αφρική οι άνθρωποι φτιάχνουν  πολλά και πολύχρωμα κολιέ  και διάφορες μάσκες που φορούν στο πρόσωπό τους !!!

Μικρέ μου εξερευνητή ήρθε η ώρα να γίνεις και συ αφρικανάκι…. Μπορείς  να χρωματίσεις αυτή τη μάσκα και θα έχεις κι εσύ τι δική σου Αφρικάνικη μάσκα.

 

 

Εκτύπωσε εδώ

 

Το αφρικανάκι μου!!!

Φτιάξε το δικό σου Αφρικανάκι με υλικά που σίγουρα έχεις στο σπίτι. Πάρε ένα ρολό από χαρτί υγείας ή ενα μπουκάλι από γάλα  και χρωμάτισε το με καφέ χρώμα ή τύλιξε το με καφέ γκοφρέ. Κόψε με καφέ χαρτόνι το πρόσωπό του  και ύστερα ζωγράφισε τα χαρακτηριστικά του.

 

 

 

 

 

 

Περιμένουμε τις δικές σου υπέροχες εργασίες   στην ομάδα μας στο facebook.

 

 

 

Παρασκευή  15/05/2020

Τα Δικαιώματα του Παιδιού

 

 

Τώρα που έμαθες τόσα πολλά για τα παιδιά του κόσμου τι σκέφτεσαι μικρέ μου εξερευνητή;;;

Ότι τι σημασία έχει που μένουμε, τι χρώμα δέρματος έχουμε, σε ποια χώρα γεννηθήκαμε …. αφού είμαστε όλοι ΠΑΙΔΙΑ!!!!!

«Είμαστε όλοι παιδιά! Τι θέλουν όλα τα παιδιά; Τι θέλουμε εμείς;

-Να παίζουμε με τους φίλους μας

-Να έχουμε φαγητό

-Να μας αγαπάνε!!»

 

Όλοι είμαστε ίσοι μεταξύ μας, παρόλο που είμαστε διαφορετικοί. Δεν έχει σημασία αν κάποιοι είναι πιο ψηλοί ή πιο κοντοί, πιο δυνατοί ή πιο αδύνατοι. Έχουμε όλοι ένα κεφάλι, μια μυτούλα και μια καρδούλα!

Όλα τα παιδιά στο κόσμο χρειάζονται «ΑΓΑΠΗ-ΥΓΕΙΑ-ΦΑΓΗΤΟ-ΠΑΙΧΝΙΔΙ» και πολλά άλλα που θα τα ανακαλύψεις σε λίγο!!!!

 

Να σου πω μια ιστορία για τα ΔΙ-ΚΑΙ-Ω-ΜΑ-ΤΑ;

Είσαι όλος αυτιά;;;; Άκου

Μια μέρα συγκεντρώθηκαν πολλοί άνθρωποι και όλοι μαζί έφτιαξαν ένα συμβόλαιο για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν. Αυτό το ονόμασαν “Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού” και έχει 54 άρθρα. Όλες οι χώρες του κόσμου πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα του παιδιού.

 

H Unicef είναι μια ομάδα ανθρώπων που είναι  φύλακας-άγγελος των παιδιών γιατί προστατεύει τα δικαιώματά τους. Διάβασε την ιστορία της με πολύ απλές εικόνες.

Πάμε να παρακολουθήσουμε και ένα βίντεο που θα μας βοηθήσει να καταλάβεις ποια είναι η αποστολή της:

 

 

 

 

Ας παρατηρήσουμε τώρα κάποιες φωτογραφίες.

 

 

Τι παρατηρείς; Που ζουν αυτά τα παιδιά;

Με τι ασχολούνται;

Έχουν όλα τα παιδιά σπίτι για να μείνουν;

Έχουν αρκετό νερό και φαγητό;

Κάποια πράγματα που είναι δεδομένα για εμάς, σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν.

 

Είναι όμως όλα  παιδιά και έχουν τα ίδια δικαιώματα.

Το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «Όλοι Γεννιόμαστε Ελεύθεροι» μας δείχνει με εικόνες τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Όπου κι αν ζούμε, όποιοι κι αν είμαστε, αυτά είναι τα δικαιώματά μας και κανείς δεν επιτρέπεται να μας τα στερήσει! Μπορείς να το ξεφυλλίσεις και να το ακούσεις ΠΑΤΗΣΕ ΕΔΩ

 

Ποια είναι τα δικαιώματα του παιδιού; Ξέρεις τι θα πει η λέξη ΔΙΚΑΙΩΜΑ; Την έχεις ξανακούσει ;;; Σίγουρα ναι!!!Ας διαβάσουμε τα στιχάκια πιο κάτω για να την ξαναθυμηθείς.

 

«Έχουν ανάγκη από χαρά

όλου του κόσμου τα παιδιά

Πρέπει να έχουν φαγητό

και να πίνουν και νερό

Χρειάζονται φάρμακα πολλά

για να γίνονται καλά»

 

 

 

Κάρτες με τα Δικαιώματα του Παιδιού

Μικρέ μου υπερασπιστή  των παιδιών είμαστε σίγουροι πως θα ποτέ δεν θα σταματήσεις να φωνάζεις για τα δικαιώματα όλων των παιδιών του πλανήτη μας !!!! 

«Δικαίωμα είναι…»

  • Να έχεις φαγητό, νερό και να παίζεις με τους φίλους σου
  • Να πηγαίνεις στο σχολείο και να μαθαίνεις καινούργια πράγματα
  • Να έχεις ένα σπίτι και να ζεις σε μια ευτυχισμένη οικογένεια
  • Να έχεις ένα όνομα και τη δική σου πατρίδα

 

Δημιουργίες για τα ΔΙ-ΚΑΙ-Ω-ΜΑ-ΤΑ!

Άλλωστε ένας είναι ο ήλιος που βγαίνει καθημερινά  και φωτίζει όλα τα παιδιά της γης.

Σε όποια χώρα και αν ζουν, ό,τι χρώμα και αν έχουν, όποια γλώσσα και να μιλούν, όλα τα παιδιά «μοιράζονται» τον ίδιο ήλιο!!!!!!

 

Ώρα για δημιουργία

Δεν φτάνει όμως να μιλάς για τα δικαιώματα των παιδιών… αγαπημένε μου υπερασπιστή των δικαιωμάτων πρέπει να κάνεις και πράξεις!!! Ξεκινάμε με τις πιο ευφάνταστες ζωγραφιές οι οποίες θα γίνουν αφίσες και θα ξεσηκώσουν τους δικούς σου ώστε να γίνουν και αυτοί υπερασπιστές των δικαιωμάτων των παιδιών!!!! 

Ήλιοι με τα δικαιώματα των παιδιών

Τι θα χρειαστείτε; χαρτόνια (κίτρινο-πορτοκαλί-κόκκινο), ψαλίδι, κόλλα, μαρκαδόρους.

Με τη βοήθεια της μαμάς ή του μπαμπά κόψε ένα μεγάλο κίτρινο κύκλο για το κέντρο του. Μετά, θα κόψεις αρκετές λωρίδες (κίτρινες, πορτοκαλί, κόκκινες) για τις ακτίνες του. Σε κάθε ακτίνα γράψε ή ζωγράφισε όπως μπορείς ένα δικαίωμα. Τέλος, κόλλησε τις ακτίνες στον ήλιο σου. Περιμένουμε να δούμε τις φωτογραφίες σου στην ομάδα μας στο facebook.

 

 Μικροί υποστηρικτές  εν δράσει!

Η Ελληνική Εθνική επιτροπή της Unicef πραγματοποιεί κάθε χρόνο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους», το οποίο προωθεί τη “Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Θέλεις και εσύ να συμμετέχεις σε αυτή την αποστολή; Πάρε ένα χαρτί και ζωγράφισε όπως μπορείς με τα αγαπημένα σου χρώματα ένα ΔΙΚΑΙΩΜΑ που ξεχωρίζεις. Κάποια δικαιώματα είναι: τροφή, νερό, στέγη, υγεία, σχολείο, παιχνίδι, οικογένεια, όνομα και εθνικότητα.

Όλες οι δημιουργίες σας θα συνθέσουν την «παραμυθένια» μας αφίσα για το διαγωνισμό  και θα ακουστεί η φωνή μας ακόμα πιο μακριά!!!

Περιμένουμε τις δικές σου ζωγραφιές στην ομάδα μας στο facebook.

 

«Τα χεράκια τους σηκώνουν τα παιδιά!»

Ας σηκώσουμε  όλοι μαζί τα χέρια ψηλά , να φωνάξουμε και η φωνή μας να φτάσει ως τον ουρανό !!!!!!

Σε χρωματιστά χαρτόνια σχεδίασε τα δικά σου χεράκια και γράψε με τη βοήθεια ενός μεγάλου το δικαίωμα που θέλεις να υποστηρίξεις!!!!

 

 

 

Όλα τα παιδάκια της «παραμυθοπαρέας»  σηκώστε τα χεράκια σας φωνάξτε δυνατά το δικαίωμα που γράψατε και το μυνημά σας θα   φτάσει ψηλά και  μακριά!!!!!

 

 

Τραγούδι: Χέρια σαν και αυτά!!

Αφού έχετε φτιάξει τα δικά σας ζευγαράκια χεριών.. ετοιμαστείτε για χορό!

 

Ακούμε τα λόγια του τραγουδιού και κουνάμε τα χέρια μας. Τα χέρια μας φυτεύουν δέντρα. Υπάρχουν χέρια που όταν πέφτεις σε σηκώνουν. Υπάρχουν χέρια που σε χαϊδεύουν στοργικά όπως τα χέρια της μαμάς και του μπαμπά.

 

Ας σφίξουμε τα χέρια και ας γίνουμε όλοι μια γροθιά με σύνθημα: «Αγάπη, φροντίδα και ζωή να έχει κάθε παιδί πάνω στη γη»

Σύντομα θα βρεθούμε όλοι μαζί παρέα και θα μπορέσουμε να ενώσουμε τα χέρια μας!! Μέχρι τότε να προσέχεις και να μας στέλνεις τα νέα σου στην ομάδα μας στο facebook.