Η Γη μας και οι άλλοι πλανήτες 27/4/2020

Καλημέρα σε όλη την Παραμυθοπαρέα!!!

 

Αυτή την εβδομάδα θα κάνουμε παρέα ένα υπέροχο μαγευτικό ταξίδι γνώσης στο διάστημα και τους πλανήτες. Είστε έτοιμοι;;;; Το ταξίδι ξεκινά!!!!!

Πόσο μεγάλος είναι ο κόσμος μας;

Πόσο μικρός μπορεί να φαίνεται στις εικόνες των βιβλίων;

Πως είναι πραγματικά η Γη;

Τι σχήμα νομίζεις ότι έχει;

Πως θα ήταν άραγε αν μπορούσαμε να σταθούμε στο φεγγάρι και να τη κοιτάξουμε;

Τι είναι η Υδρόγειος σφαίρα;

Υπάρχουν άλλοι πλανήτες, εκτός από τη Γη;

Ο Ήλιος πόσο σημαντικός είναι για τη ζωή μας;      

 

ΔΕΥΤΕΡΑ: 27/04/2020

«Πλανήτης Γη….. Το σπίτι μας!!»


 Σας θυμίζει κάτι η παραπάνω εικόνα; Μήπως είναι ένας χάρτης στρογγυλός; Μήπως είναι η Γη μας; Σωστά!!! Είναι η Γη μας!!

Πριν την γνωρίσουμε αναλυτικά, θέλετε πρώτα να δούμε από που έχει πάρει το όνομά της;;;

 

 

 

 

Μυθολογία….

«Τα πολύ παλιά τα χρόνια, οι αρχαίοι Έλληνες έλεγαν ότι πρώτη θεά απ’ όλους ήταν η θεά Γαία δηλαδή η θεά Γη, η μητέρα όλων των πλασμάτων που υπήρχαν στον κόσμο. Στην αρχή του κόσμου, η Γη μαζί με το γιο της τον Ουρανό περιπλανιόταν στο Χάος, στο σκοτάδι. Εκείνος για την ευχαριστήσει της έριξε πλούσια και γόνιμη βροχή σε κάθε σχισμή, λακκούβα και κοιλότητα που υπήρχε επάνω της. Οι ποταμοί και τα ρυάκια κύλησαν, λίμνες και οι θάλασσες γέμισαν με νερό. Η Μητέρα Γη ήταν έτοιμη πια να γεννήσει κι άλλα παιδιά. Παιδιά της Μητέρας Γης ήταν καθετί που υπήρχε στον κόσμο. Έκανε τα λουλούδια και τα δέντρα, τα πουλιά, τα ζώα, τα ψάρια γι’ αυτό και αγαπήθηκε ως μητέρα όλων των ζωντανών πλασμάτων αλλά και του Ουρανού».

 

Γνωρίζατε πως η γη είναι ο μοναδικός πλανήτης που έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει ζωή από τα βάθη της θάλασσας μέχρι την πιο ψηλή βουνοκορφή;;;

 

Πάμε όμως τώρα να μάθουμε και άλλες πληροφορίες για το πλανήτη μας!

 

Πώς είναι η Γη και τι υπάρχει σ’ αυτήν;

Είναι στρογγυλή – σφαιρική, έχει πράσινο και μπλε χρώμα (το μπλε το οποίο είναι και περισσότερο συμβολίζει τη θάλασσα και το πράσινο τη στεριά) και σ’ αυτήν υπάρχουν, άνθρωποι, ζωάκια, ψαράκια, πουλιά, δέντρα, φυτά, σπίτια, σχολεία, παιδικές χαρές, αυτοκίνητα..

 

Με τι σας μοιάζει;

Με μπάλα, με μπαλόνι, με σφαίρα, με πορτοκάλι… Αφού μοιάζει με σφαίρα ας ακούσουμε το τραγουδάκι γι’ αυτό το στερεό σχήμα, τη σφαίρα!!

 

Κινείται η γη;

Και βέβαια κινείται!!!! Δεν κινείται ο ήλιος στον ουρανό αλλά κινείται η γη γύρω από τον ήλιο!!!!Για να κάνει έναν ολόκληρο κύκλο η γη γύρω από τον ήλιο χρειάζεται 365 μέρες δηλαδή έναν χρόνο…Πολύ ε;;;; Κινείται όμως μόνο γύρω από τον λαμπερό ήλιο;;; Όοοοχι!!! Η γη μας είναι λίγο…. Ζωηρούλα!!! Καθώς κινείται γύρω από τον ήλιο ταυτόχρονα περιστρέφεται και γύρω από τον εαυτό της….Η περιστροφή της κρατάει λιγότερο, κρατάει 24 ώρες…Γι’ αυτό και όταν εμείς έχουμε μέρα κάπου αλλού στη γη είναι νύχτα και το αντίθετο. να δείτε την εδώ πως κινείται γύρω από τον εαυτό της.

Πω πω πολλές περιστροφές!!!! Ζαλιστήκαμε…..Η Γη όμως δεν κινείται μόνο γύρω από τον εαυτό της αλλά και γύρω από τον Ήλιο….

 

 

Ώρα για δημιουργία…

Είδαμε πως η γη μας έχει πράσινο χρώμα για τη στεριά και μπλε για τη θάλασσα!! Μάλιστα επειδή το μεγαλύτερο μέρος της γης καλύπτεται από νερό γι’ αυτό και ονομάζεται γαλάζιος πλανήτης. Πάμε να τη φτιάξουμε;; Θα σας προτείνω διάφορες τεχνικές και εσείς διαλέξτε αυτή που σας αρέσει περισσότερο….

 

Γη με μπατονέτα ή το δαχτυλάκι μας

 

 

 

 

 

 

 

Γη με πλαστελίνη

 

 

 

 

 

 

 

 

Γη κολάζ με πράσινα και μπλε χαρτάκια

 

 

 

 

 

 

 

 

Γη με χάρτινο πιάτο, αφρό ξυρίσματος και χρώματα ζαχαροπλαστικής

 

 

 

 

 

 

 

 

Γη με τύπωμα από μπαλόνι και τέμπερες

 

 

 

 

 

 

 

 

Θέλεις να ακούσεις ένα όμορφο τραγουδάκι που γράφτηκε για τη Γη;

 

 

Οι πληροφορίες για τη γη μας δε σταματούν εδώ!!Θέλω να παρατηρήσετε την παρακάτω εικόνα. Μπορεί κάποιος να μαντέψει τι είναι; Τι δείχνει;

Είναι ένας χάρτης!!! Και δείχνει τη γη μας!!! Μοιάζει με παζλ με μεγάλα κομμάτια!!! Αυτά τα 5 μεγάλα κομμάτια τα λένε Ηπείρους, έχουν διαφορετικά ονόματα και σε αυτές κατοικούν άνθρωποι από διαφορετικές φυλές!! Αν έχεις και συ χάρτη στο σπίτι, πες στη μαμά και στο μπαμπά να σου δείξει τις 5 ηπείρους.

  • Ασία
  • Αμερική (βόρεια και νότια)
  • Αφρική
  • Ευρώπη
  • Ωκεανία

 

 

Το παρακάτω σύμβολο, το οποίο φτιάχνεται από πέντε χρωματιστούς κύκλους, αποτελεί σύμβολο αγώνων στους οποίους διαγωνίζονται αθλητές από όλο το κόσμο κάθε 4 χρόνια. Κάθε κύκλος από αυτούς αντιστοιχεί και σε μια από τις πέντε ηπείρους.

 

 

 

 

 

Μπλε -> Ευρώπη

Κίτρινο -> Ασία

Μαύρο -> Αφρική

Πράσινο -> Ωκεανία

Κόκκινο -> Αμερική

 

Για να θυμόμαστε λοιπόν τα ονόματα τους, μπορούμε να κάνουμε το εξής:

Να ζωγραφίσουμε 5 λωρίδες από χαρτιά Α4 με τα παραπάνω χρώματα (κίτρινο, κόκκινο, μπλε, μαύρο, πράσινο). Σε κάθε λωρίδα τα μεγαλύτερα παραμυθάκια μπορούν να αντιγράψουν το όνομα της ηπείρου. Τέλος, κάνουμε μια χάρτινη αλυσίδα!! Έτοιμες οι 5 ήπειροι!!!

 

 

 

 

 

 

 

Διαφορετικά, μπορούμε να φουσκώσουμε ένα γαλάζιο μπαλόνι, να εκτυπώσουμε τις 5 ηπείρους, να τις ζωγραφίζουμε, να γράψουμε τα ονόματά τους και να τα κολλήσουμε πάνω στο μπαλόνι. Η γη με τις 5 ηπείρους είναι έτοιμη!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κάθε ήπειρος αποτελείται από πολλές χώρες, η κάθε χώρα από πολλές πόλεις και χώρια. Δική μας ήπειρος είναι η Ευρώπη, χώρα μας η Ελλάδα και πόλη μας η Πάτρα!!

 

Η ήπειρός μου: Ευρώπη

 

 

 

 

 

 

 

Η χώρα μου: Ελλάδα

 

 

 

 

 

 

 

Εκτός όμως από στεριά και ηπείρους, παρατηρήσαμε ότι η γη μας έχει και θάλασσα – ωκεανούς!!

Το μεγαλύτερο μέρος της γης αποτελείται από ωκεανούς δηλαδή από νερό. Οι ωκεανοί έχουν πολύ μεγάλο βάθος και κατηγοριοποιούνται  ανάλογα με το μέγεθός τους. Ο μεγαλύτερος ωκεανός είναι ο Ειρηνικός, μετά είναι ο Ατλαντικός, ο Ινδικός, ο Ανταρκτικός  και ο Αρκτικός. Είναι και αυτοί 5 ενώ μέσα σ’ αυτούς ζουν πολλά είδη ψαριών!!!! Ας ρίξουμε μια ματιά στο χάρτη!!

 

 

 

 

 

 

 

Ας ανακαλύψουμε τη μαγεία των ωκεανών παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=21&v=FFJuQZhAHr8&feature=emb_logo

 

Η Γη είναι το σπίτι μας……

Η Γη είναι το σπίτι μας και πρέπει να το προστατεύουμε από κάθε είδους μόλυνση. Σκουπίδια, καυσαέρια, απορρίμματα εργοστάσιων είναι αυτά που την πικραίνουν και την λερώνουν. Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε μαζί της δείτε τι θα μας έλεγε

Κάθε χρόνο στις 22 Απριλίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα της Γης, για να θυμόμαστε πως η Γη είναι το σπίτι μας και πρέπει να την προστατεύουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι!!!!

Εκτύπωσε εδώ φύλλα εργασίας

 

 

ΤΡΙΤΗ 28/4/2020

Πως μπορώ να ταξιδέψω στο διάστημα;

«Αστροναύτης να γινόμουν να πετάξω στο φεγγάρι

να φορούσα τη στολή μου όλο σκέρτσα όλο χάρη.

Στους πλανήτες θα γυρνούσα, θα πετούσα μες στ’ αστέρια

και θα γνώριζα κει πάνω τα ουράνια τα αιθέρια.

Αστροναύτης ας γινόμουν να ‘χα φίλοι μου δικό μου

ολοκαίνουριο δικό μου το διαστημόπλοιό μου!»

 Έχοντας ασχοληθεί αρκετά με το δικό μας πλανήτη, τη γη, μήπως ήρθε η ώρα να ταξιδέψουμε και λίγο πιο μακριά; Τι θα λέγατε για μια βόλτα στο ηλιακό σύστημα και τους πλανήτες;;;

 

Ωραία ιδέα!!! Αλλά πώς θα ταξιδέψουμε μέχρι εκεί; Καμιά ιδέα;;; Να σας βοηθήσω;;

Φορώντας τη στολή του αστροναύτη και μπαίνοντας μέσα σε ένα διαστημόπλοιο!!! Δε ξέρω εσάς εμένα πάντως πολύ θα μου άρεσε η ιδέα να γίνω αστροναύτης!!!

Ξεκινώντας με ένα τραγουδάκι πάμε να ζήσουμε μια περιπέτεια στο διάστημα 

Το ταξίδι ξεκινά!!!!!

 

 

Τι νομίζετε;; Είναι εύκολη η ζωή στο διάστημα;; Χμ….  Δεν είναι και πάρα πολύ!! Οι αστροναύτες πηγαίνουν εκεί για δουλειά. Μελετούν τους πλανήτες, κάνουν πειράματα ενώ περνούν πολύ καιρό μακριά από τις οικογένειές τους. Επίσης, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από τη γη και όλα αυτά καθώς στο διάστημα δεν υπάρχει μία βασική δύναμη, η βαρύτητα.

Αυτή η δύναμη που μας τραβά προς το κέντρο της γης με αποτέλεσμα στη γη να περπατάμε και όχι να πετάμε, απουσιάζει εκεί. Χωρίς βαρύτητα η ζωή είναι αρκετά διαφορετική και δύσκολη αφού όλα πετάνε!!! Παρ’ όλα αυτά οι αστροναύτες έχουν τις ίδιες ανάγκες που έχει ο κάθε άνθρωπος στη γη. Πρέπει να παραμένουν καθαροί, να τρώνε και να πίνουν, να παραμένουν γυμνασμένοι και υγιείς. Να δείτε αυτό το βίντεο που δείχνει μια μέρα στο διάστημα

 

 

Τα περίεργα του διαστήματος!!!!!!!!!!

 

Διαστημική τροφή:

 

Το φαγητό είναι ειδικά προετοιμασμένο ώστε να αντέχει για μεγάλο διάστημα  και ετοιμάζεται στη γη για τον κάθε αστροναύτη. Τρώνε 3 φορές την ημέρα ενώ δεν πρέπει να κάνουν ψίχουλα γιατί μπορεί να τους μπουν στη μύτη και στα μάτια.

 

 

 

 

Διαστημική γυμναστική:

Οι αστροναύτες πρέπει να γυμνάζονται και να διατηρούνται σε καλή φυσική κατάσταση. Στο διαστημικό  σταθμό υπάρχει διάδρομος και ποδήλατο γυμναστικής προκειμένου το σώμα να διατηρηθεί δυνατό αφού η έλλειψη βαρύτητας είναι επικίνδυνη για τους μύες και τα οστά.

Διαστημική υγιεινή:

Οι αστροναύτες βουρτσίζουν τα δόντια τους με τον ίδιο τρόπο που τα βουρτσίζουμε και εμείς, αλλά υπάρχει μια διαφορά! Στο διάστημα τα πάντα «πετάνε»!! Ακόμα και το νερό και η οδοντόπαστα. Η οδοντόπαστα καταπίνεται μετά το βούρτσισμα (φαγώσιμη οδοντόπαστα). Πλένουν τα χέρια τους με ένα ειδικό προϊόν καθώς αν χρησιμοποιούσαν νερό αυτό θα επέπλεε τριγύρω,  καθαρίζουν το σώμα τους με ένα ειδικό σφουγγάρι και λούζονται με ειδικά σαμπουάν που δε χρειάζονται ξέβγαλμα.

 

 

Διαστημικός ύπνος:

Ο αστροναύτης δένεται με ιμάντες, για να αποφύγει να επιπλέει στον χώρο και να χτυπά στα τοιχώματα ενώ κοιμάται μέσα σε ειδικούς υπνόσακους προσαρμοσμένους στον τοίχο. Χρειάζεται ξεκούραση, η δουλειά του είναι πολύ απαιτητική!!!!

Διαστημική στολή

Οι αστροναύτες όμως δε βρίσκονται όλη μέρα μέσα στο διαστημόπλοιο!! Όταν χρειαστεί να βγουν έξω από αυτό για να δουλέψουν, πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε την ειδική διαστημική στολή!!! Αυτή  τους επιτρέπει να αναπνέουν στο διάστημα, όπου δεν έχει οξυγόνο  αλλά και να κινούνται όπως θέλουν.  Τι περιλαμβάνει;;;

 

 

 

 

 

 

 

Ώρα για δημιουργία…

Είστε έτοιμοι να φτιάξουμε τη δική μας κούκλα αστροναύτη;;; Θα την έχουμε συντροφιά όταν γνωρίσουμε έναν έναν τους πλανήτες!!

Υλικά:

  • το πατρόν της κούκλας (εκτύπωσε εδώ)
  • χρώματα (μαρκαδόροι – ξυλομπογιές – κηρομπογιές)
  • ψαλίδι
  • κόλλα
  • καλαμάκια

 

 

 

Εκτυπώνουμε το πατρόν, χρωματίζουμε, κόβουμε και συναρμολογούμε τον αστροναύτη. Στο τέλος, κολλάμε ένα καλαμάκι από πίσω και έτοιμη η κούκλα αστροναύτης μας!!!

Αστροναύτες στη σειρά:

 

Τι θα έλεγες τώρα να βάλεις στη σωστή σειρά τους αστροναύτες ξεκινώντας από τον μικρότερο και φτάνοντας στον μεγαλύτερο;; Μπορείς να τους κόψεις, να τους μπερδέψεις και να τους βάλεις σε σειρά, όσο η μαμά ή ο μπαμπάς μετρούν αντίστροφα από το 10 … το 0!!! Βιάσου!!! Μπορείς να τα καταφέρεις!!!

Εκτύπωσε εδώ τους αστροναύτες

Έχεις φανταστεί ποτέ τον εαυτό σου αστροναύτη; Αλήθεια αν γινόσουν αστροναύτης για μια μέρα, τι θα έκανες;;; Φτιάξε τον εαυτό σου αστροναύτη και σκέψου!! Ανυπομονώ να ακούσω την ιδέα σου!!!

 

 

Διαστημόπλοιο

Για να ταξιδέψει όμως ένας αστροναύτης στο διάστημα, τι μεταφορικό μέσο είπαμε ότι θα χρησιμοποιήσει;;; ΔΙΑΣΤΗΜΟΠΛΟΙΟ!!!! Πολύ σωστά!!!

 

Το να ταξιδεύεις στο διάστημα είναι τρομερή περιπέτεια!!! Πάμε όμως να δούμε πώς γίνεται το ταξίδι αυτό!!!

Ο πύραυλος μεταφέρει το διαστημόπλοιο με τους αστροναύτες στο διάστημα. Για να εκτοξευτεί χρειάζεται δύναμη!! Όταν εκτοξεύεται και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αποκολλούνται διάφορα μέρη του, που δεν τα χρειάζεται πια! Στο διάστημα το διαστημόπλοιο φτάνει μετά από πολύυυυ καιρό!!!!!!

 

 

Ας τα δούμε όμως καλύτερα στο βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=x4iDdjqiAwQ

 

Εδώ σας έχω προτάσεις προκειμένου να διαλέξετε εσείς αυτό που σας αρέσει περισσότερο. Σηκώστε μανίκια και ξεκινάμε!!

Διαστημόπλοιο από μπουκάλι νερού

 

 

 

 

 

 

 

Διαστημόπλοιο από ρολό υγείας

    

 

 

 

 

 

 

Διαστημόπλοιο με το χεράκι ή με το ποδαράκι και τέμπερα 

            

 

 

 

 

 

 

Διαστημόπλοιο με καλαμάκι και μπαλόνι έτοιμο για εκτόξευση

  

3, 2, 1………. Εκτόξευση!!!!!!

 

 

 

 

 

διαστημόπλοιο με τα γράμματα του ονόματός σου

 

 

 

 

 

 

 

Αστροναύτης θα γεννώ…

Εκτύπωσε και ζωγράφισε την εικόνα με ότι χρώματα θέλεις, πρόσθεσε μια φωτογραφία σου και είσαι έτοιμος αστροναύτης

 

 

 

 

 

 

 

Οι αστροναύτες όπως είπαμε,  χρειάζονται οξυγόνο,(που εκεί δεν έχει) γι’ αυτό φοράνε όλον αυτόν τον εξοπλισμό.

 

Μάλιστα ο πρώτος αστροναύτης που κατάφερε να περπατήσει στο φεγγάρι είναι οΝηλ Άρμστρονγκ! Και όταν το έκανε είπε στη δική του γλώσσα (είναι από την Αμερική) «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα!» Γιατί λέτε να το είπε αυτό;

Δείτε τη φωτογραφία του και το βίντεο με τον σπουδαίο αστροναύτη!

 

 

 

Για το τέλος, σας άφησα ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τίτλο:  «Επιστροφή στη γη!»

Εκτύπωσε εδώ το ταμπλό και τις οδηγίες, κόψε τα πιόνια και το παιχνίδι ξεκινά! Ποιου ο αστροναύτης θα φτάσει πιο γρήγορα και με ασφάλεια στη γη;;;;;

 

 

 

 

 

 

 

Να και ένας γλωσσοδέτης μπορείς να τον επαναλάβεις και σύ;;;;

Ο Ρουμπής, ο Κουμπής, ο Ρουμποκομπολογής

Ο Ρουμπής, ο Κουμπής, ο Ρουμποκομπολογής

επήγε να ρουμπέψει, να κουμπέψει, να ρουμποκομπολογέψει,

και τον πιάσαν οι ρουμπήδες, οι κουμπήδες, οι ρουμποκομπολογήδες

και του κόψαν τα ρουμπιά του , τα κουμπιά του, τα ρουμποκομπολογάκια του.

 

 

 

Ας παρακολουθήσουμε μια περιπέτεια στο διάστημα για τους μικρούς μας φίλους

 

Ελπίζω να σας αρέσει!!!!

Το ταξίδι στο διάστημα συνεχίζεται……….

 Εκτύπωσε τα φύλλα εργασίας

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 29/04/2020

«Στη γειτονιά του Ήλιου»

Μπάλα χρυσή στον ουρανό

αστέρι πολύ φωτεινό

ζέστη και φως χαρίζει στη γη

χωρίς αυτον δεν υπάρχει ζωή

ποιος είναι ;;;;

Μα φυσικά ο Ήλιος!!! Το λαμπερότερο σώμα του ουρανού, τόσο λαμπερό που δεν αφήνει τα άλλα ουράνια σώματα να φανούν!!!

Νομίζουμε ότι κρύβεται, χάνεται ή κοιμάται διότι η γη περιστρέφεται και τότε ο Ήλιος φωτίζει την μια μόνο πλευρά της Γης.

Πείραμα – Η περιστροφή της Γης και ο Ήλιος

Μπορείς να το καταλάβεις αν πάρεις μια υδρόγειο σφαίρα και ένα φακό.

Κλείσε το φως στο δωμάτιο και άναψε το φακό, κράτησε τον με κλίση περίπου 45 μοιρών και τότε θα δεις πως μόνο ένα μέρος της υδρογείου φωτίζεται. Σε αυτό το μέρος της Γης θα έχει ημέρα. Αν κάνεις την περιστροφή της γης με την υδρόγειο θα δεις πως φωτίζεται το άλλο μέρος της γης.

 

Δες αυτό το βίντεο: 

 

 

Πως θα ήταν η Γη χωρίς τον Ήλιο;;;

Μπορείτε να φανταστείτε πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς τον Ήλιο;;;

Θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε στα σκοτάδια; Κλείστε τα μάτια σας και κάντε μια προσπάθεια. Τι καταλαβαίνεται ;;

Σωστά ο Ήλιος είναι το φως!!!!

Χωρίς το φως μεγαλώνουν τα φυτά μας; Είπαμε πως τα φυτά χρειάζονται ήλιο, νερό και φροντίδα!

Είναι τόσο σπουδαίος που παλιά τον νόμιζαν για Θεό! Ελάτε να ακούσετε έναν μύθο για τον Θεό Ήλιο εδώ

Αυτά τα πίστευαν παλιά…εμείς ξέρουμε πως ο Ήλιος είναι ένα αστέρι… και η πραγματική του εικόνα είναι αυτή!

 

 

 

 

 

 

ή να το πούμε και αλλιώς…μια μεγάλη μπάλα φωτιάς που αιωρείται στον ουρανό…και μας δίνει φως και ζέστη. Έτσι είναι όλα τα αστέρια που βλέπουμε στον ουρανό…όμως είναι τόσα μακριά μας που βλέπουμε μόνο λίγο από τη λάμψη τους! Ορίστε και ένα βίντεο για να το καταλάβεις καλύτερα…

 

 

 Mπορείς να δεις πως κινείται με τους πλανήτες αν πατήσεις εδώ

Ο Ήλιος και η Γη δεν είναι τα μόνα ουράνια σώματα . Στη γειτονιά του Ήλιου υπάρχουν πολλοί πλανήτες που όλοι μαζί αποτελούν το ηλιακό μας σύστημα!!!!

 

 

Αυτός είναι πραγματικά ο Ήλιος μας! Εμείς βέβαια για να μας είναι πιο εύκολο στη ζωγραφική και στα παραμύθια μας τον ζωγραφίζουμε κάπως έτσι…

 

 

 

 

 

 

 

Ο Ήλιος στη τέχνη

 

Ας δούμε τον πίνακα του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ(18868- 1934) «Ιταλικό τοπίο»

 

 

 

 

 

 

 

Γιατί όταν βλέπουμε αυτόν τον πίνακα γεμίζουμε αισιοδοξία;

Μήπως…Γιατί ο καταπληκτικός αυτός ήλιος πιάνει όλο τον ουρανό;

…Για τα πορτοκαλοκίτρινα χρώματα των αχτίνων του;

…Γιατί ο ήλιος καθρεφτίζεται στη θάλασσα, σαν να την αγκαλιάζει;

…Γιατί το καράβι μας θυμίζει ταξίδια;

Αν μπορούσες να σκαρφαλώσεις σε μια αχτίνα αυτού του ήλιου, πού θα ήθελες να πας;

…σε ένα μακρινό νησί;

…σε μια χώρα με παράξενα ζωά;

…να παίζεις με τα σύννεφα στον ουρανό;

…σε έναν τόπο που θα είσαι με τους φίλους σου;

…στη χώρα της μουσικής;

…στη χώρα των παιχνιδιών;

Σου άρεσε ο πίνακας; Γέμισε με φως τη μέρα σου όπως τη δική μας;

 

Ας ακούσουμε ένα παραμύθι για τον ‘Ηλιο 

 

 

Βάλε τις εικόνες στη σωστή σειρά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ώρα για δημιουργία

 

  • Ήλιος με χρωματιστές λωρίδες ουράνιου τόξου

 

 

 

 

 

 

 

 

Ήλιος με βαμμένα  ξύλινα μανταλάκια για ακτίνες

 

 

 

 

 

 

 

Ήλιος με κίτρινες λωρίδες από χαρτί 

 

 

 

 

 

 

 

Ήλιος με χάρτινο πιάτο

 

 

 

 

 

 

 

Ήλιος – ψηφιδωτό με κομματάκια χαρτόνι

 

 

 

 

 

 

 

 

Για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τέμπερες… αλλά χωρίς να λερωθούν!

 

 

 

Σε ένα μαύρο χαρτόνι θα κολλήσουμε ένα στρογγυλό άλλο χαρτονάκι. Θα βάλουμε πάνω του τα χρώματα του Ήλιου…κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο και με λίγη μεμβράνη κουζίνας τσακ! Το πατάμε! Σου άρεσε;; Χαιρόμαστε πολύ «παραμυθάκι» μας!

 

 

 

Αυτά και τόοοοσα άλλα θα μπορούσαμε να πούμε γιαυτό το τόσο υπέροχο φωτεινό Αστέρι τον Ήλιο μας !!!!! Θα σας αποχαιρετήσουμε όμως…. αποζημειώνοντας σας  με ένα υπέροχο παραμύθι » Το ηλιοτρόπιο»!!!!!!

 

 

Ας ακούσουμε ένα υπέροχο τραγουδάκι  που επιλέξαμε!!!! 

 

 

 

Πέμπτη 30/4/2020

Φεγγάρι …..αυτός ο ασημένιος δίσκος

Σήμερα είναι η σειρά του Φεγγαριού! Πάμε λοιπόν να το γνωρίσουμε…

«Τόπι φωτεινό

Πλέει στο σκοτάδι,

σα φανάρι φέγγει

μόνο του το βράδυ.»

Τι είναι ;;; Το φεγγάρι ! Το βρήκατε!!!!!

Τι είναι όμως το φεγγάρι  εκτος από ένα ασημένιο φανάρι;;;;; Είναι ένας πλανήτης και δορυφόρος της Γης!!!

Δηλαδή;;;;; Γυρνάει συνέχεια γύρω της !!!!!

Το φεγγάρι είναι φυσικός δορυφόρος της Γης.!Γυρίζει γύρω από τη γη και γύρω από τον εαυτό  του.

Εδώ μπορείς να δεις τον τρόπο που γυρνάει το φεγγάρι γύρω από τη Γη.

Για να παρατηρήσουμε μια πραγματική του φωτογραφία.

 

Όπως βλέπεις στην φωτογραφία..το φεγγάρι έχει κρατήρες δηλαδή μεγάλες λακκούβες , που δημιουργούνται από συγκρούσεις! Με τι συγκρούσεις;;; με διαστημικές πέτρες, οι οποίες πέφτουν επάνω στο Φεγγάρι με μεγάλη ταχύτητα !!! 

 

 

Επειδή στο Φεγγάρι  δεν υπάρχει βαρύτητα,  δηλαδή αυτή η δύναμη που μας τραβάει προς τη Γη και μπορούμε να περπατάμε πάνω της, οι αστροναύτες που πηγαίνουν στο φεγγάρι μια πετάνε, μια πατάνε!

Επίσης δεν υπάρχει οξυγόνο, ο αέρας δηλ που χρειαζόμαστε για να αναπνέουμε, γι’ αυτό οι αστροναύτες φοράνε όλον αυτόν τον εξοπλισμό.

Μάλιστα ο πρώτος αστροναύτης που κατάφερε να περπατήσει στο φεγγάρι όπως είπαμε είναι ο Νηλ Άρμστρονγκ!!!!!

Νάτος εδώ !!!!

 

Και όταν το έκανε είπε: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα!».

Δείτε τη φωτογραφία του και το βίντεο με τον σπουδαίο αστροναύτη!

 

 

 

 

Σε αυτό το βίντεο μπορείτε να δείτε όλα όσα είπαμε!

 

Οι φεγγαρόπετρες 

Οι αστροναύτες λοιπόν, πήραν από το φεγγάρι μερικές πέτρες για να τις φέρουν στη Γη να τις πάρουν οι επιστήμονες και να μας πουν από τι είναι φτιαγμένο! Πάμε να περπατήσουμε στο φεγγάρι και να πάρουμε και εμείς πέτρες από το φεγγάρι;

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρώτα θα φτιάξουμε τις πέτρες …παίρνουμε αλουμινόχαρτο και κάνουμε ωραίες μπαλίτσες!

Μετά χρειαζόμαστε μια «στολή» ντυθείτε όπως νομίζετε για να μοιάζετε με αστροναύτη! Σκορπάμε στο πάτωμα  τις πέτρες και μετά περπατάμε (περίεργα ε; πρέπει να φαίνεται σαν να πετάμε!) και μαζεύουμε τις πετρούλες!

Όποιος αστροναύτης θέλει μπορεί να έχει και τον δικό του διαστημόπλοιο για να το πετάει!

Χρωμάτισε το διαστημόπλοιο σου. Κόλλησε πίσω του ένα χαρτάκι και άφησε κενό για να χωράει ένα καλαμάκι. Και τώρα…. Φύσα!!!! Φύσα και το διαστημόπλοιο πετάει! Φανταστικό;

 

 

 

 

 

 

 

 

Το φεγγάρι είναι τόσο λαμπερό, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει δικό του φως, φωτίζεται από το φως του ήλιου!!!!!!!

Νύχτα και Ήμερα

Πότε έρχεται η νύχτα λοιπόν; Καθώς η Γη κινείται γύρω από τον εαυτό της το ένα μέρος της Γης φωτίζεται και το άλλο όχι. Θυμάστε το πείραμα με την υδρόγειο σφαίρα;;;;;. Το μέρος της Γης που δεν φωτίζεται έχει νύχτα !!!!Τότε είναι που φαίνεται  στον ουρανό το φεγγαράκι το οποίο αντανακλά το φως του Ήλιου!!!! 

 

 

Όταν λοιπόν φεύγει ο ήλιος έρχεται το Φεγγάρι με λίγο φως.Είναι η ώρα που εμείς πάμε για ύπνο!

 

 

Ας γράψουμε αυτές τις εύκολες λεξούλες!!!!

Γράφουμε  με τη βοήθεια του μπαμπά ή της μαμάς  σε ένα χαρτονάκια τις λέξεις «ΜΕΡΑ» και «ΝΥΧΤΑ «.Μετά  κόψε τα γραμματάκια  και μετά ένωσέ τα για να σχηματίσεις τις λέξεις σωστά! Μπράβο σου!

 

 

 

 

 

 

Το σχήμα του Φεγγαριού!!!

Το βράδυ όμως που κοιτάμε το Φεγγάρι καμιά φορά βρε παιδιά….αλλάζει και σχήμα!!!! Το έχετε δει; Να όπως στη φωτογραφία! Το βλέπουμε συνέχεια να αλλάζει!

 

Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό!; Θα σας πούμε λοιπόν! Γυρίζοντας γύρω από τη γη, το Φεγγάρι αλλάζει πρόσωπα…αλλάζουν οι φάσεις του Φεγγαριού, όπως λέγεται. Παρατήρησε καλά το παραπάνω βίντεο και   εδώ

Όπως γυρίζει το Φεγγάρι γύρω από τη Γη και ανάλογα με το πως φωτίζεται από τον ήλιο φαίνεται σαν να αλλάζει το σχήμα του…αλλά στην πραγματικότητα απλά φωτίζεται περισσότερο ή λιγότερο.

 

 

Για να το καταλάβεις καλύτερα άκουσε αυτό το υπέροχο παραμύθι!!!

Το Φεγγάρι στη ποίηση

Θα κολλήσω ένα ξυλάκι

κάτω από το φεγγαράκι

να το κάνω γλειφιτζούρι

που θα φέρει σ’ όλους γούρι .

Θα το πιπιλώ  να λιώνει

μα θα ξαναμεγαλώνει .

Μια γλειμμένο απομεινάρι

μια πανσέληνο  φεγγάρι .

Θέτις  Χορτιάτη

 

 

Η έναστρη νύχτα πάνω από το Ροδανό 

 

 

 

 

 

 

 

Ας θαυμάσουμε τον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. (1888) «Έναστρη νύχτα πάνω από τον Ροδανό»

Τι χρώματα έχει ο πίνακας;

Ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Πως νιώθεις όταν τον κοιτάς;

Πιστεύεις ότι είναι μέρα ή νύχτα στον πίνακα; Πως το κατάλαβες;

Έχεις δίκιο είναι νύχτα! Φαίνονται άλλωστε και τα αστέρια…

Ώρα για δημιουργία

-Ας φτιάξουμε το δικό μας φωτεινό φεγγάρι!

 

 

 

 

 

  •  
  • Παίρνουμε ένα μαύρο χαρτονάκι και κάνουμε στη μέση έναν κύκλο.
  • Χρωματίζουμε τον κύκλο με λευκή τέμπερα.
  • Πατάμε πάνω στην τέμπερα με το στόμιο του μπουκαλιού και δημιουργούμε κρατήρες!

-Η φορεσιά του Φεγγαριού!!!Εσένα σε ποια φάση είναι το Φεγγάρι σου;

Εσένα σε ποια φάση είναι το Φεγγάρι σου; Μπορείς να φτιάξεις με το αλουμινόχαρτο όποιο σχήμα σου αρέσει καλύτερα 

 

 

 

 

 

 

 

-Μισοφέγγαρο με χάρτινο πιάτο!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Φεγγαροσκεπαστής

 

 

-Ας φτιάξουμε ένα φεγγαράκι με τη σκάλα του Τιμολέων!!!!!

 

 

 

 

 

 

 

  • Ας ακούσουμε αγαπημένα τραγουδάκια για όλα όσα μάθαμε!!!!!
  •  

 

Δεν τελειώσαμε όμως εδώ! Σας έχουμε και φύλλα εργασίας!

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρασκευή 1/05/2020

«Η παρέα του Ήλιου – οι πλανήτες»

Καλημέρα «παραμυθάκια»!

Θα καταλάβατε ήδη από τις υπέροχες ζωγραφιές πως σήμερα θα μιλήσουμε για τους πλανήτες! Μιλήσαμε για αστροναύτες, για τον Ήλιο και τη Σελήνη…ήρθε λοιπόν η ώρα των πλανητών!

Οι εννέα  πλανήτες με σειρά από το κέντρο του ηλιακού συστήματος προς τα έξω είναι:

 

Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας. Το ξέρατε πως οι θεοί του Ολύμπου στα αρχαία χρόνια…είχαν τα ίδια ονόματα με τους πλανήτες;

Οι 9 πλανήτες λοιπόν περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο. Ορίστε εδώ μπορείς να το παρτηρήσεις!

 

Πάμε όμως να τους γνωρίσουμε καλύτερα…από λίγο πιο κοντά και να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν!

ΗΛΙΟΣ

 

Στο κέντρο του Ηλιακού συστήματος είναι ο Ήλιος και κρατάει όλους τους πλανήτες στη θέση τους!

«Είμαι ένα μεγάλο φωτεινό αστέρι. Όλοι οι πλανήτες γυρίζουν γύρω μου. Τους αρέσει η ζεστασιά μου αν και κάποιους πλανήτες δεν μπορώ να τους ζεστάνω όσο άλλους γιατί είναι μακριά.

 

 

ΕΡΜΗΣ

 

 

Είμαι ο Ερμής… Είμαι ένας μικρός πλανήτης που τριγυρίζω γύρω από τον Ήλιο και μου αρέσει πολύ να παίζω μαζί του. Βέβαια αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είμαι κι εγώ πολύ ζεστός. Δεν έχω οξυγόνο και γι’ αυτό δεν μένουν πάνω μου ούτε ζώα, ούτε φυτά, ούτε άνθρωποι.

 

 

 

ΑΦΡΟΔΙΤΗ

 

 

Είμαι πολύ όμορφος πλανήτης και βρίσκομαι πολύ κοντά στη γη. Γι’ αυτό και μπορείτε να με δείτε το πρωί ή το βράδυ σαν ένα φωτεινό αστέρι.

 

 

 

ΓΗ

 

 

 

Είμαι η Γη. Λόγω του ότι έχω οξυγόνο μπορούν και ζουν επάνω μου ζώα, φυτά και άνθρωποι. Είμαι γεμάτη με ωκεανούς, πεδιάδες και βουνά.

 

 

ΑΡΗΣ

 

 

Μένω κι εγώ πολύ κοντά στη γη και το άλλο μου όνομα είναι κόκκινος πλανήτης. Μπορείτε να με δείτε στον ουρανό αφού φαίνομαι σαν φωτεινό αστέρι.

 

 

 

ΔΙΑΣ

 

 

 

Είμαι ο μεγαλύτερος από όλους τους πλανήτες. Το ξεχωριστό που έχω είναι μια καφετιά κηλίδα. Μπορείτε να με δείτε το βράδυ γιατί λάμπω στον ουρανό.

 

 

 

ΚΡΟΝΟΣ

 

Είμαι ένας μυστήριος πλανήτης και φοράω στη μέση ένα δαχτυλίδι. Δεν βρίσκομαι πολύ κοντά στη γη αλλά είμαι διάσημος πλανήτης.

 

 

 

ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ

 

 

Είμαστε αδέρφια και βρισκόμαστε πολύ μακριά από τη Γη. Έχουμε όμορφο σιέλ – μπλε χρώμα και δεν μπορείτε να μας δείτε χωρίς τηλεσκόπιο.

 

 

 

Ας δούμε ένα χάρτη με το πόσο μακριά από τον ήλιο βρίσκονται αυτοί οι πλανήτες

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορείς να ακούσεις τις πληροφορίες αυτές στο παρακάτω βίντεο από τον χαριτωμένο Πίκου-Πίκου!

 

 

Ας ακούσουμε και ένα πολύ γλυκό τραγουδάκι για τους πλανήτες!!!!

 

Μπορείς να εξερευνήσεις το ηλιακό σύστημα από την ιστοσελίδα της NASA, την υπηρεσία που μελετά το διάστημα. Όπως έχουμε για τη Γη την αεροπορία…για το διάστημα έχουμε τη NASA με τους αστροναύτες!

 

«Ο δικός μου πλανήτης»

 «Ο Μικρός Πρίγκηπας» είναι ένα πολύ γνωστό  βιβλίο του  συγγραφέα  Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, είναι η ιστορία ενός μικρού πρίγκηπα που έμενε σε έναν δικό του πλανήτη και ταξίδεψε κάποτε για να γνωρίσει νέους πλανήτες. Όχι όμως αυτούς που μόλις μάθαμε, αλλά  άλλους πλανήτες φανταστικούς!!!!

 

Αν μπορούσα να φτιάξω ένα δικό μου πλανήτη… πως θα ήταν;  τι θα είχε πάνω;

Σκέφτεται ο καθένας ένα φανταστικό πλανήτη, πώς θα ήθελε να είναι.

Τον ζωγραφίζει σε ένα άσπρο χαρτί και και του δίνει όνομα.

 

 

 

 

 

 

 

Ακούστε το τραγούδι του Μάριου Φραγκούλη  «ο Μικρός  Πρίγκιπας» και αφήστε το μυαλό σας να ταξιδέψει και να ονειρευτεί έναν δικό σας πλανήτη.

 

 

 

Ας ταξιδέψουμε στο διάστημα

 

Παιχνίδι:

Το παιχνίδι αυτό παίζεται με τη βοήθεια του μπαμπά ή της μαμάς ή κάποιου άλλου μεγαλύτερου.Εκτυπώνουμε τις εικόνες με τους πλανήτες.Έχοντας απλώσει τις εικόνες των πλανητών στο διάστημα, μπαίνουμε με την φαντασία μας στο διαστημόπλοιο μας και πρέπει να πάμε σε έναν συγκεκριμένο πλανήτη που μας έχει πει η μαμά. Μετράμε έως το 10 και αν δε το βρούμε χάνουμε τη σειρά μας. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι όσο θέλουμε 

 

Ώρα για δημιουργία

-Μπορούμε να φτιάξουμε και μια κατασκευή με τους πλανήτες!

 

 

 

 

 

 

Κόψε τα γκρί πλαίσια από την πρώτη εικόνα και τις τελείες στη μέση των δύο εικόνων. Τώρα βάλε την εικόνα με τα αστεράκια πάνω από την άλλη. Πέρασε από την τρυπούλα στη μέση ένα σκοινάκι και κάνε κόμπους και από τις δύο πλευρές! Έτοιμη η κατασκευή σου! Όπως το γυρνάς θα βλέπεις τον πλανήτη με το όνομα του!

-Θα μπορούσαμε παιδιά να φτιάξουμε τους πλανήτες και να μοιάζουν πολύ με τους πραγματικούς! Πως;

Με μπαλόνια…πλαστελίνη ή μπαλίτσες από εφημερίδα!

 

            

 

 

 

 

 

 

 

  •  
  • Φουσκώνουμε τα μπαλόνια σε διαφορετικά μεγέθη για να δείξουμε το διαφορετικό μέγεθος των πλανητών.
  • Κατασκευάζουμε την αλευρόκολλα: 
  • Ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό (σε αναλογία περίπου 1 ποτήρι αλεύρι προς 3 ποτήρια νερό)  μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Κατόπιν βάζουμε το μίγμα σε κατσαρόλα και το θερμαίνουμε μέχρι να αρχίσει να βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς. Στη συνέχεια αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει και η αλευρόκολλα είναι έτοιμη.
  • Κόβουμε τις εφημερίδες σε λωρίδες πλάτους 2 με 2,5 εκατοστά και μήκους 10 με 20 εκατοστά.

Απλώνουμε αλευρόκολλα πάνω στο μπαλόνι και από πάνω κολλάμε τα κομμάτια εφημερίδας. Δεν καλύπτουμε όλο το μπαλόνι, αφήνουμε μια μικρή τρύπα. Αφήστε πάνω σε ένα ποτηράκι το μπαλόνι να στεγνώσει. Όταν στενγώσει σκάμε το μπαλόνι από την τρύπα και το αφαιρούμε.

Ζωγραφίστε με τις κατάλληλες τέμπερες τους πλανήτες σας και είστε έτοιμοι! Μπορίτε να τους τοποθετείσετε κάπου ή ακόμα και να τους κρεμάσετε!

Φουσκώνουμε μπαλόνια στα χρώματα των πλανητών και τα βάζουμε με τη σωστή σειρά!

Φτιάξε το δικό σου ηλιακό σύστημα!

 

 

 

 

 

 

 

Χρωμάτισε τους πλανήτες και ζωγράφισε έναν Ήλιο. Κόλλησε τα σε ένα μαύρο χαρτόνι. Τράβηξε τις γραμμές για να δείξεις την τροχιά των πλανητών!

 

Οι πλανήτες στη Τέχνη

Ο μαγικός κόσμος των πλανητών δεν άφησε ασυγκίνητους τους καλλιτέχνες !!!!! Δείτε πως ζωγράφισε ο σπουδαίος ζωγράφος Καντίνσκι τους πλανήτες;

 

 

 

 

 

 

«Οι πλανήτες», Βασίλι Καντίνσκι

Τι χρώματα έχει χρησιμοποιήσει;

Ποιους πλανήτες αναγνωρίζεται;

Μπορείτε να βρείτε τον Κρόνο με τα δαχτυλίδια του;

Πως νιώθεις όταν βλέπεις αυτόν τον πίνακα;

Τραγουδώντας για τους πλανήτες!!!

Μπορείς να ακούς τραγουδάκια όπως αυτά όσο ετοιμάζεις τις ζωγραφιές σου με τους πλανήτες!!!! 

 

Για να δούμε τι θυμάσαι από αυτά που μάθαμε! Θα καταφέρεις να βρεις ποιον πλανήτη περιγράφει το αίνιγμα;

Άκου το αγγλικό τραγουδάκι και μάντεψε  με τι βοήθεια του μπαμπά και της μαμάς, ποιοι πλανήτες σου τραγουδούν!

 

 

Έχεις όρεξη να μετρήσεις; να γράψεις ; να ζωγραφίσεις ; Ορίστε μερικά φύλλα εργασίας!

 

 

Ξεκουράσου μέχρι τη Δευτέρα και ετοιμάσου για μια υπέροχη εβδομάδα με πολύ παιχνίδι!

Σε αγαπάμε πολύ το «Παραμύθι» σου!!!!!!