Ταξιδεύω με ένα πλοίο που έχει το όνομα… ΒΙΒΛΙΟ!!! 2/4/2020

Πέμπτη 2/4 και Παρασκευή 3/4

Καλημέρα στην «παραμυθοπαρέα»!!

 Ελπίζουμε να είστε καλά και να περνάτε δημιουργικά το χρόνο σας!!!

2 Απριλίου σήμερα και νιώθουμε πολύ χαρούμενοι μιας και η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη  στους αγαπημένους φίλους μικρών και μεγάλων.

 Σ’ αυτούς τους φίλους που μας ταξιδεύουν σε κόσμους μαγικούς, μας μαθαίνουν, μας δίνουν χαρά, μας ηρεμούν και μας κρατάνε συντροφιά όλες αυτές τις μέρες που καθόμαστε στο σπίτι!!!!

Αυτοί οι φίλοι που μας προσφέρουν τόσα καλά, δεν είναι άλλοι από τα ΒΙΒΛΙΑ!!!

Κάθε χρόνο λοιπόν,  στις 2 Απριλίου, την ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν γιορτάζεται  η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.  Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People- IBBY) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, για να τονίσουν την αξία των βιβλίων  και τη  ανάγκη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Ελα να γνωρίσουμε έναν  αγαπημένο συγγραφέα τον Βαγγέλη Ηλιόπουλο, τον συγγραφέα του Τριγωνοψαρούλη, και να ακούσουμε τι έχει να μας πει για την σημερινή μέρα.

Η φετινή αφίσα για την μέρα των βιβλίων είναι η παρακάτω. Σας αρέσει;

 

 

 

 

 

 

 

«Τι είναι τα βιβλία;» Απόλαυσε  το παρακάτω τραγουδάκι. Τι συναισθήματα σου δημιούργησε;

Το αγαπημένο μου παραμύθι:

 Έλα τώρα να «ταξιδέψουμε», να «ονειρευτούμε» και να «πετάξουμε» με το αγαπημένο σου βιβλίο!!! Θέλω να πας στη βιβλιοθήκη του δωματίου σου ή στο χώρο που τοποθετείς τα αγαπημένα σου παραμύθια!! Βρες το αγαπημένο σου παραμύθι, κάθισε αναπαυτικά στο καναπέ και…….. απόλαυσε την ανάγνωσή του, με τη βοήθεια του μπαμπά ή της μαμάς; Στο σχολείο πριν ξεκινήσουμε την ανάγνωση λέγαμε ένα μικρό ποιηματάκι, το θυμάσαι;

  • Κόκκινη κλωστή δεμένη,
  • στην ανέμη τυλιγμένη,
  • δώσ’ της κλώτσο να γυρίσει,
  • παραμύθι ν’ αρχινίσει.
  • Παραμύθι μύθι μύθι,
  • το κουκί και το ρεβύθι,
  • εμαλώνανε στη βρύση.
  • Πέρασε και η φακή
  • και τα βάζει φυλακή.
  • Μα η φάβα της φωνάζει:
  • «Φακή, βγάλτα, δεν πειράζει.»

Θέλω πολύ να μάθω ποιο παραμύθι είναι το αγαπημένο σου, όπως και τι σου άρεσε απ’ αυτό. Θα ήθελες να ζωγραφίσεις μια εικόνα από το αγαπημένο σου παραμύθι και να προσπαθήσεις να γράψεις τον τίτλο του μόνος σου ή με τη βοήθεια των γονιών σου;    

Ανυπομονώ να δω για ακόμη μια φορά φωτογραφίες από τα αριστουργήματα σου!!! Θα περιμένω!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Πως φτιάχνεται ένα βιβλίο;;;

Για να φτάσει ένα βιβλίο από τον συγγραφέα στα χέρια μας χρειάζεται πολλή δουλειά!!!

Στην αρχή είναι  ο/η συγγραφέας, ο κύριος ή η κυρία που γράφουν τα λόγια της ιστορίας, έχει μια ιδέα την οποία αρχίζει να γράφει στο χαρτί ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αφού ολοκληρώσει τα λόγια, βρίσκει τίτλο δηλαδή όνομα στο βιβλίο του και το στέλνει σε μια ομαδούλα ανθρώπων, τον εκδοτικό οίκο,  η οποία διαβάζει το κείμενο και αν της αρέσει, αποφασίζει να το κάνει βιβλίο. Το βιβλίο όμως δεν έχει μόνο λόγια, έχει και εικόνες. Την δουλειά αυτή την αναλαμβάνει ο εικονογράφος, ο οποίος ζωγραφίζει με ωραία χρώματα το εξώφυλλο και τις εικόνες της ιστορίας, οι οποίες πρέπει να ταιριάζουν με το κείμενο!!!

Στο τυπογραφείο τυπώνεται το βιβλίο σε πολλά αντίτυπα δηλαδή πολλά ίδια βιβλία και το βιβλίο είναι έτοιμο!!! Από το τυπογραφείο μοιράζεται σε διάφορα βιβλιοπωλεία, μαγαζιά που πουλούν βιβλία, και εμείς μπορούμε να πάμε να το ξεφυλλίσουμε, να το αγοράσουμε και να το διαβάσουμε!! Μεγάλη η διαδρομή του βιβλίου. Δεν συμφωνείτε;

 

 

 

 

 

 

 

Μικροί συγγραφείς σε δράση!!!!

Τι θα λέγατε λοιπόν να τιμήσουμε τη γιορτή των βιβλίων, να γίνουμε για λίγο συγγραφείς και εικονογράφοι και να φτιάξουμε τα δικά μας βιβλιαράκια;;;;; Είναι πολύ εύκολο και τα υλικά που θα χρειαστούμε ελάχιστα!!!

Θα χρειαστούμε για το δικό μας βιβλίο:

  • Φαντασία
  • Καλή διάθεση
  • Ένα χαρτί Α4
  • Μαρκαδόρους

 

Με το τρόπο που μας δείχνει το σκίτσο, προκύπτει ένα βιβλιαράκι με 4 σελίδες. (Ο τρόπος είναι ενδεικτικός, μπορούμε να το κάνουμε με απλά διπλωμένα χαρτιά Α4 και κόλλα). Αφού ετοιμάσουμε το βιβλιαράκι μας είναι ώρα να διαλέξουμε το θέμα και τους βασικούς ήρωες της ιστορίας. Με τη βοήθεια του μπαμπά ή της μαμάς γράφουμε στις λευκές σελίδες την υπόθεση που φανταστήκαμε. Με τους μαρκαδόρους ζωγραφίζουμε τις εικόνες, τελειοποιούμε  το εξώφυλλο και το βιβλίο μας είναι έτοιμο για ανάγνωση!!! Τι θα έλεγες να το αφηγηθείς, οι γονείς σου να το ηχογραφήσουν και να μας το στείλεις να το ακούσουμε; Θέλουμε πολύ!!!!

 

Ένα βιβλίο μας δίνει χαρά, γνώσεις, μας κάνει να γελάμε, μας ηρεμεί γι’ αυτό και εμείς δε θα πρέπει να ξεχνάμε να το ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ!!! Θα πιάσεις πάλι δουλειά! Δε πιστεύω να κουράστηκες!!!

 

Πρωτότυποι σελιδοδείκτες:

Για να μην τσακίζουμε τα βιβλία όταν σταματάμε στη μέση την ανάγνωσή τους, χρησιμοποιούμε σελιδοδείκτη. Είναι πολύ εύκολο με αυτό το τρόπο να βρούμε τη σελίδα που είχαμε σταματήσει την ανάγνωση.

Αγαπάμε τα βιβλία και όσο διαβάζουμε γινόμαστε έξυπνοι και σοφοί όπως μία κουκουβάγια! Δεν συμφωνείτε; Οι φετινοί μου λοιπόν σελιδοδείκτες είναι εμπνευσμένοι από αυτό και είναι κουκουβάγιες!!

Οι δικοί σας;; Θέλω να χρησιμοποιήσετε για ακόμη μια φορά τη φαντασία σας και ό,τι υλικά έχετε στο σπίτι και να φτιάξετε τους δικούς σας πρωτότυπους σελιδοδείκτες εμπνευσμένους από την άνοιξη, το Πάσχα ή κάτι που αγαπάτε πολύ! Κάποιες ενδεικτικές προτάσεις είναι οι ακόλουθες.

   

 

 

 

 

 

 

Έξυπνη βιβλιοθήκη:

Και για τους πιο δημιουργικούς που μπορεί να μην έχουν βιβλιοθήκη στο σπίτι τους υπάρχει μια πολύ εύκολη και ανέξοδη πρόταση! Βιβλιοθήκη από χαρτόκουτα τα οποία θα τα περάσετε ένα χέρι με αραιωμένη ατλακόλ, θα τα αφήσετε να στεγνώσουν και στη συνέχεια θα τα βάψετε με τέμπερα ή πλαστικό χρώμα.

 

 

 

 

 

 

 

Έχετε ακούσει το όνομα Ευγένιος Τριβιζάς ;;;

Είναι ένας πολύ γνωστός συγγραφέας και έχει γράψει πολλά παραμύθια. Θέλει τα παιδιά να τον αποκαλούν «Παραμυθά»!!!

«Αν θέλουμε τα παιδιά να γίνουν έξυπνα πρέπει να τους διαβάζουμε πολλά παραμύθια» είχε πει κάποτε, «για να γνωρίζουν νέους κόσμους, καινούρια πράγματα. Ελάτε να διαβάσουμε ένα από τα παραμύθια του. 

«Η Πουπού και η Καρλότα»

 

 

 

 

 

 

 

http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip6/Default.html (Τον σύνδεσμο αυτόν δεν μπορείτε να τον δείτε σε κινητό)

 

Έλα να δούμε μια συγγραφέα να διαβάζει ένα πολύ επίκαιρο βιβλίο.

Ίσως κάποιοι να τη θυμάστε, είναι η συγγραφέας που είχε έρθει πέρυσι στο σχολείο μας ….

Τώρα μας μιλάει για έναν «Ψεματούρη»

Σας θυμίζει κάτι;

 

Περιμένουμε με ανυπομονησία τις φωτογραφίες με τα έργα σας! Και μην ξεχνάτε

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ και απολαμβάνουμε τη συντροφιά ενός καλού βιβλίου!!!

Χρόνια  σου πολλά βιβλίο!!!