Η παλέτα της Τέχνης 6/4/2020

Καλημέρα και Καλή εβδομάδα σε όλη την Παραμυθοπαρέα!!

«Τα παιδιά είναι φύσει καλλιτέχνες» έλεγε ένας σημαντικός ζωγράφος ο Ζουάν Μιρό , αυτό σημαίνει πως ότι φτιάχνουν με τα χεριά τους είναι έργο τέχνης!!!

Ένας άλλος ζωγράφος ο Πάμπλο Πικάσο έλεγε πως «τα παιδιά είναι καλλιτέχνες  από την ώρα που γεννιούνται, το θέμα είναι να παραμείνουν».

Αφού λοιπόν οι καλλιτέχνες μας αγαπούν τόσο πολύ ελάτε να τους γνωρίσουμε, να θαυμάσουμε τα έργα τους, να παίξουμε με αυτά και να εκφραστούμε καλλιτεχνικά!!!!.

Πριν όμως ξεκινήσουμε το ταξίδι μας, πάμε να δούμε λίγα πράγματα για τους Ζωγράφους!

Ο ζωγράφος είναι ένας κύριος ή μια κυρία, ο οποίος χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία φτιάχνει σε καμβά, αυτά που βλέπει ή φαντάζεται. Δε συμφωνείτε; Και τι εργαλεία χρησιμοποιεί για να κάνει αυτή τη δουλίτσα;;;

Χρησιμοποιεί:

  • Καβαλέτο (ξύλινη βάση πάνω στην οποία στηρίζεται ο πίνακας)
  • Καμβά (είδος υφάσματος πάνω στο οποίο ζωγραφίζει ο ζωγράφος)
  • Πινέλα
  • Παλέτα
  • Χρώματα

Και πολλή πολλή Φ Α Ν Τ Α Σ Ι Α !!!!!!!!

Σας θυμίζουν κάτι;;; Και βέβαια σας θυμίζουν!!! Έχουμε και εμείς πολλά απ΄αυτά στο σπίτι και στο σχολείο!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 Η παρέα των ζωγράφων»

 

  • Δευτέρα 6/04/2020
  • Πάουλ Κλέε (Paul Klee)

Ο Πάουλ Κλέε (Paul Klee) ήταν Γερμανός-Ελβετός ζωγράφος, γεννημένος κοντά στη Βέρνη (Ελβετία) από γονείς μουσικούς. Αν και ο ίδιος έμαθε να παίζει βιολί στα 7 του μόλις χρόνια, αυτό που τον κέρδισε και αυτό που αγαπούσε περισσότερο να κάνει ήταν να ζωγραφίζει!!!

Ο Κλέε ζωγράφιζε πάντοτε με κέφι και χαρά και ήθελε τα έργα του να δείχνουν απλά, σαν να τα έχει κάνει παιδί. Στην πραγματικότητα όμως, τα δούλευε με μεγάλη προσοχή!!! Ξέρετε τι έλεγε; «Ένας πίνακας» έλεγε «είναι απλώς μια γραμμή που βγήκε για περίπατο».  Και ξέρετε πώς ζωγράφιζε; Άρχιζε να σχεδιάζει γραμμές που στη πορεία γίνονταν σχήματα. Στη συνέχεια περνούσε σε χρώματα και σκιές, προσθέτοντας και αφαιρώντας πράγματα μέχρι να νιώσει ότι η δουλειά του βρισκόταν σε ισορροπία!!!

Συνολικά, δημιούργησε περισσότερα από 9.000 έργα. Πολλά ε;; Πριν συνεχίσουμε να  γνωρίσουμε μερικά από τα έργα αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη να σας θυμίσω πως μια  γραμμή  μπορούμε εύκολα να τραβήξουμε με τον χάρακα ή και με το μαρκαδόρο μας πάνω σε μια επιφάνεια. Υπάρχουν όρθιες γραμμές, γραμμές που κοιμούνται, γραμμές που μοιάζουν με κύματα, με βουνά, γραμμές αδύνατες και παχουλές!!! Το παρακάτω τραγουδάκι , θα σου τις θυμίσει με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο.

Όταν συνδυάσουμε λοιπόν τις παραπάνω γραμμούλες φτιάχνουμε τα σχήματα. Τον κύκλο, το τετράγωνο, το ορθογώνιο, το τρίγωνο, το ρόμβο.

Πάμε λοιπόν, ως  παραμυθάκια-φιλαράκια της Τέχνης, να δούμε μερικά από τα πιο γνωστά έργα του Κλέε!!

Για να παρατηρήσουμε προσεχτικά αυτόν τον πίνακα.

 

 

 

 

 

 

 

  • Τι βλέπεις σ’ αυτόν;
  • Αναγνωρίζεις κάποια από αυτά τα σχήματα;
  • Τι χρώματα έχει χρησιμοποιήσει ο ζωγράφος;
  • Τι νομίζεις ότι έφτιαξε με όλα αυτά τα σχήματα; Πόλη; Κάστρο;

Πράγματι είναι ένα κάστρο!!!!

  • Υπάρχουν κάστρα; Έχεις δει ποτέ κάστρο; Ποιοι μένουν μέσα στο κάστρο;
  • Χμ! Για κοίτα ψηλά στον ουρανό. Τι άλλο βλέπεις; Είναι μέρα ή νύχτα;
  • Σωστά!! Έχει ήλιο άρα είναι μέρα!!

Να σου πω ένα μυστικό; Είσαι καταπληκτικός!!! Μόλις ανακάλυψες το όνομα του πίνακα!! Γνωρίζεις ασφαλώς πως όπως και εσύ έτσι και οι πίνακες έχουν ένα όνομα. Το όνομα αυτού του πίνακα είναι «Κάστρο και ήλιος!!!». Εσύ θα σκεφτόσουν κάποιο άλλο όνομα για τον συγκεκριμένο; Θα μου άρεσε πολύ να ακούσω τις ιδέες σου!!

Ώρα για δράση…..

 Ελπίζω να νιώθετε έτοιμοι να ζωγραφίσετε όπως ο Κλέε. Σηκώστε μανίκια και το μαγικό ταξίδι ξεκινά. Είναι πολύ εύκολο και θα χρειαστείτε ελάχιστα υλικά. Φαντασία, λευκό χαρτί και χρώματα. Εγώ θα σου προτείνω μερικές ιδέες. Εσύ μπορεί να διαλέξεις όποια σου αρέσει ή κάποια δική σου, προκειμένου να δημιουργήσεις το δικό σου μοναδικό κάστρο.

Ζωγραφίζω το «Κάστρο και τον Ήλιο» με ξυλομπογιά

 

 

 

 

 

 

 

         Κολάζ με χάρτινα πολύχρωμα σχήματα

 

 

 

 

 

 

 

      Τύπωμα με τέμπερα και σφουγγαράκι

 

 

 

 

 

 

 

Όταν ολοκληρώσεις το πίνακά σου θυμήσου να του δώσεις τίτλο και να βάλεις τη δική σου προσωπική υπογραφή. Η υπογραφή σου δεν είναι άλλη από το όνομά σου. Ήξερες ότι όλοι οι μεγάλοι ζωγράφοι υπογράφουν τα έργα τους;;;;;

Μες στου κάστρου τη σιγή……

  • Έχεις επισκεφθεί ποτέ κάστρο; Στη πόλη μας υπάρχει κάστρο; Για δες… Σου θυμίζει κάτι;;
  • Κάστρο της Πάτρας

 

 

 

 

 

 

 

Mάντεψες πολύ σωστά!! Στη πόλη μας, τη Πάτρα, έχουμε ένα μεγάλο πέτρινο κάστρο!!!

 

Χτίσε ένα κάστρο…

Τι θα έλεγες λοιπόν να πάρεις τα αγαπημένα σου τουβλάκια, να εμπνευστείς από το κάστρο του Κλέε αλλά και από το κάστρο της πόλης μας και να προσπαθήσεις να κατασκευάσεις το δικό σου κάστρο; Είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις περίφημα!!! Ανυπομονώ να θαυμάσω τα έργα σου!!!

Πάμε τώρα να παρατηρήσουμε έναν ακόμη πολύ γνωστό πίνακά του.

  • Τι βλέπεις;
  • Σου θυμίζει κάτι;
  • Από τι είναι φτιαγμένο;
  • Τι χρώματα έχει χρησιμοποιήσει ο καλλιτέχνης;
  • Τι συναισθήματα σου προκαλεί; Σε κάνει να νιώθεις χαρά ή θλίψη;

Το έργο αυτό ονομάζεται «Σενέκιο» ή αλλιώς «Ο άντρας με το ηλικιωμένο κεφάλι». Σου θυμίζει εσένα ο Σενέκιο έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, όπως τον παππού σου; Μάλλον όχι… Ξέρεις γιατί δεν στον θυμίζει; Γιατί ο ζωγράφος μας εκτός από σχήματα στους πίνακές του έφτιαχνε πράγματα όχι όπως είναι στα αλήθεια αλλά όπως τα φανταζόταν ο ίδιος!!!! Τέλειο;;;;;

 

 

Τι θα έλεγες λοιπόν να βάλεις τη παρακάτω χαλαρωτική μουσική, μιας και ο Κλέε έπαιζε βιολί από μικρό παιδί

να ζωγραφίσεις τον «Σενέκιο» που θα βρεις παρακάτω με τα χρώματα που σου αρέσουν και στο τέλος να γράψεις στο συννεφάκι με τη βοήθεια των γονιών σου, αυτό που πιστεύεις ότι σκέφτεται;

 

 

 

 

 

 

 

Και νομίζω πως κάπου εδώ, ήρθε η ώρα να παίξουμε και κανένα παιχνιδάκι. Τι λέτε; Πάμε να παίξουμε…..

 

Ντετέκτιβ σχημάτων:

Kόβουμε διάφορα σχήματατα(κύκλο, τετράγωνο, τρίγωνο, ορθογώνιο) από χαρτόνι

Κάθε μέλος της οικογένειάς μας που θα συμμετέχει στο παιχνίδι έχει μια αποστολή:Να διαλέξει ένα σχήμα!!! (κύκλο, τρίγωνο, τετράγωνο, ορθογώνιο) Αφού γίνει η επιλογή του σχήματος, ο καθένας θα πρέπει να συγκεντρώσει, σε ορισμένο χρόνο, όσα περισσότερα αντικείμενα του σπιτιού μπορεί. Προσοχή!!! Μαζεύω μόνο αντικείμενα που έχουν το σχήμα της αρχικής μου επιλογής! Με το 3, 2, 1…. το παιχνίδι ξεκινά!! Στο τέλος του χρόνου καθένας καταμετρά τη «λεία» του και ο νικητής κερδίζει….. ένα μπισκοτάκι στο σχήμα της επιλογής του!!!!

Ελπίζω να πέρασες όμορφα!!! Απόλαυσε για το τέλος μερικούς ακόμη πίνακες του Κλέε…

«Το κόκκινο μπαλόνι», «Τα τετράγωνα»

                                

 

 

 

 

 

 

                    

  • Τρίτη 7/4/2020
  • Αλέξης Ακριθάκης

Ο ζωγράφος Αλέξης Ακριθάκης είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του εικοστού αιώνα. Έργα του φιλοξενούνται στην εθνική πινακοθήκη αλλά και σε πολλά μουσεία και πινακοθήκες παγκοσμίως. Ελάτε να δούμε λίγα πράγματα γι αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη!!!

Το έργο του Ακριθάκη διακρίνεται από μία παιδική γραφή. Η πρώτη φάση της δουλειάς του περιλαμβάνει συνθέσεις γραμμικές, ασπρόμαυρες, τα «τσίκι τσίκι», όπως τα έχει ονομάσει που δημιουργούσε ξεκινώντας από μια τυχαία κουκκίδα, μια τελεία  πάνω στο χαρτί.

Δεν διέφερε από την ζωγραφική που κάνουν τα μικρά παιδιά γιατί και αυτός αγαπούσε πολύ την τέχνη των παιδιών . Να όπως λέει το αγαπημένο παραμύθι » Η τελεία» του Peter Reynolds.

 

Τα παιδιά τον αγαπούν πολύ γιατί  οι πίνακές του έχουν μια παιδικότητα με γραμμές ασπρόμαυρες, χρωματιστές και εύκολα  μπορούν να ‘διαβάσουν’ την ιστορία που αφηγείται. Ξεκινώντας από μια τυχαία κουκκίδα πάνω στο χαρτί φτιάχνει αγαπημένα αντικείμενα, καραβάκια, ελικόπτερα, καρδουλες, ήλιους,χρωματιστά βέλη καθώς και την αγαπημένη του ταξιδιάρικη βαλίτσα. Την  βαλίτσα βλέπουμε να την επαναλαμβάνει σε πολλά έργα. Ελάτε να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

Θεατρικό παιχνίδι » Μια ταξιδιάρικη βαλίτσα»

Ας φανταστούμε πως είμαστε όλοι μαζί τρέχουμε και περπατάμε ακούγοντας μια ωραία μουσική.

 

και ξαφνικά  όπως κινούμαστε στο χώρο ωπ, σκοντάφτουμε πάνω σε μια βαλίτσα. θέλετε να την περιεργαστούμε; είναι μια πολύ περίεργη  βαλίτσα, μια βαλίτσα που δεν την βλέπεις εύκολα στα μαγαζιά.

 

 

 

 

 

 

 

  •  Πως είναι; Τι σχήμα έχει;
  • Θέλετε να την ανοίξουμε;
  • Τίνος μπορεί να είναι;
  • Τι γράφει πάνω;
  • Από τι είναι φτιαγμένη;

 Αφού τη περιεργαζόμαστε βλέπουμε ότι γράφει το όνομα του ζωγράφου Αλέξη Ακριθάκη

Την ανοίγουμε και βρίσκουμε ένα γράμμα. «Προς τα παιδιά» γράφει, ας το ανοίξουμε λοιπόν:   

 Αγαπημένα μου παιδιά. Σας αγαπώ πολύ, όπως αγαπούσα και την κόρη μου.  Θα ήθελα  να ήμουν νηπιαγωγός και να  βλέπω τις ζωγραφιές σας γιατί νομίζω ότι τα παιδιά είναι οι καλύτεροι ζωγράφοι. Αντί για νηπιαγωγός έγινα ζωγράφος. Και ξέρετε ποιος ήταν ο δάσκαλος της ζωγραφικής μου; Εσείς! Ναι εσείς! Στην αρχή έφτιαχνα μόνο μαύρα σχέδια σε άσπρο χαρτί. Όμως μετά έμαθα από εσάς τα χρώματα και πλημμύρισαν τις ζωγραφιές μου. Μετά είδα τις κατασκευές που κάνετε με τα χαρτόνια και αποφάσισα να κάνω κι εγώ, αλλά ένα ήτανε το αγαπημένο μου θέμα: οι βαλίτσες. Άκουσα ότι κι εσείς αγαπάτε τις βαλίτσες και τα ταξίδια, όπως εγώ. Για αυτό αποφάσισα να σας αφήσω αυτή τη βαλίτσα. Ό,τι έχει μέσα είναι τα δικά μου δώρα για εσάς που με μάθατε πώς να ζωγραφίζω. Με όλη μου την αγάπη. Αλέξης”

Για να δούμε λοιπόν τι έχει μέσα αυτή η βαλίτσα; Ωω είναι γεμάτη από τους πίνακες του ζωγράφου. Ας τους θαυμάσουμε

  • Γιατί λέτε να έφτιαχνε βαλίτσες;
  • Τι χαρακτήρα θα είχε αυτός ο ζωγράφος;
  • Τι θα του άρεσε να κάνει;
  • Εμείς πότε χρησιμοποιούμε τις βαλίτσες;
  • Τι θέλει να μας πει μέσα από το θέμα που επέλεξε;

 

 

 

Η δική μου βαλίτσα

Ελάτε να φτιάξουμε και εμείς μια ταξιδιάρικη βαλίτσα όπως αυτή του καλλιτέχνη με πλαστελίνη με τέμπερα , με  μαρκαδόρους ή ό,τι θέλεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και άλλα υλικά, όπως καλαμάκια, κομμάτια από περιοδικά, ξυλάκια, κουμπιά και οτιδήποτε φανταστείς για να φτιάξεις μια βαλίτσα για μεγάλα… ταξίδια φαντασίας!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Τετάρτη 8/4/2020
  • Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ (Vincent Willem van Gogh) γεννήθηκε στην Ολλανδία και ήταν ο μεγαλύτερος από τα συνολικά επτά παιδιά της οικογένειάς του. Από την ηλικία των 16 χρόνων, άρχισε να κάνει διάφορες δουλειές προκειμένου να ζήσει, ωστόσο σε καμία δε κατάφερε να μείνει μιας και η μεγάλη του αγάπη ήταν άλλη. Ήταν η ζωγραφική! Η ζωή του απέκτησε νόημα όταν φοίτησε σε Ακαδημία Τέχνης και ξεκίνησε να έρχεται σε επαφή και με άλλους ζωγράφους!Ο Βαν Γκογκ στους πίνακές του χρησιμοποιεί ωραία, φωτεινά, ζωντανά χρώματα (κίτρινο, πράσινο, μπλε) ενώ τα θέματα του είναι εμπνευσμένα από τη φύση, το τοπίο, την αγροτική ζωή. Ζωγραφίζει αντικείμενα ταπεινά, καθημερινές εικόνες  όπως το δωμάτιό του, ένα βάζο λουλούδια κ.α!!!

Έφτιαξε πολλούς πίνακες αλλά  δυστυχώς δεν είδε τα έργα του να πωλούνται κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ωστόσο αυτά βρήκαν ανταπόκριση και πωλήθηκαν μετά το θάνατο του, με το γνωστότερο, «Ηλιοτρόπια» να φτάνουν τα 39.900.000 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή πάρα πολύ ακριβός

 Πάμε να δούμε λοιπόν να θαυμάσουμε αυτό το πίνακα που κόστισε τόοοοοοσα πολλά χρήματα;;

Αυτός είναι ο πίνακας με τίτλο «Ηλιοτρόπια». Και για τους πιο μικρούς φίλους της παραμυθοπαρέας να θυμίσω πως τα ηλιοτρόπια ή ήλιοι, είναι λουλούδια τα οποία αν τα παρατηρήσουμε προσεχτικά μας θυμίσουν το ζεστό και λαμπερό ήλιο, έχουν κίτρινο χρώμα και έχουν κάτι ξεχωριστό!!! Όταν βρίσκονται ακόμη στη μαμά τους, το φυτό δηλαδή, και όχι στο βάζο μας, στρέφουν πάντα το άνθος τους προς τη μεριά του ήλιου. Ακολουθούν πάντα πιστά τον ήλιο!!! Έχουν όμως και κάτι ακόμη ιδιαίτερο. Στη κοιλίτσα τους οι ώριμοι ηλίανθοι έχουν καρπούς, τους γνωστούς μας ηλιόσπορους! Έχεις δοκιμάσει ηλιόσπορους; Να ξέρεις πως αποτελούν υγιεινό σνακ!!

Και αφού μάθαμε λίγα πράγματα για τα ηλιοτρόπια και τους ηλιόσπορους, ώρα να επιστρέψουμε στο πίνακα!!

 

 

  • Σου αρέσει ο πίνακας;
  • Τι συναισθήματα σου δημιουργεί;
  • Ποιο χρώμα κυριαρχεί σ’ αυτόν;

Το κίτρινο φυσικά!!! Ένα φωτεινό χρώμα που μπορεί να μαρτυρά τη χαρά και την ευτυχία!!

 

Ώρα για δράση….

Είχαμε πει και στο σχολείο μας πως για να μεγαλώσει ένα φυτό, χρειάζεται 5 βασικά πραγματάκια. Χρειάζεται:

  • Χώμα
  • Σπόρους
  • Νερό
  • Ήλιο
  • Αγάπη

Ας παρακολουθήσαμε το video με τον κύκλο ζωής των ηλιοτρόπιων .

Εάν λοιπόν έχετε κήπο, βρείτε ένα μέρος στον κήπο σας που να συγκεντρώνει πολύ φως και ήλιο και φυτέψτε ηλιοτρόπια. Θυμηθείτε πως μεγαλώνοντας θα πάρουν πολύ ύψος και μπορεί να σκιάσουν άλλα φυτά!!!

 Και επειδή δεν έχουμε όλοι κήπο για να φυτέψουμε ηλιοτρόπια πάμε να δημιουργήσουμε ηλιοτρόπια, σαν σωστοί Βαν Γκογκ!!! Ας πάρουμε  μερικές ιδέες να φτιάξουμε μερικά ηλιοτρόπια  με  το δικό μας  μοναδικό τρόπο!! Σηκώστε μανίκια!! Ξεκινάμε!!!

Οι μεγάλοι ζωγράφοι έφτιαχναν τα έργα τους σε καμβά! Εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα άδειο χαρτόκουτο, χρώματα και διάφορα υλικά που έχουμε σπίτι!!

Θα σας άρεσε να φτιάχναμε ηλιοτρόπια χρησιμοποιώντας…

 

Όποια τεχνική και αν διαλέξεις, είμαι σίγουρη πως πάλι θα φτιάξεις αριστουργήματα!!!! Την ώρα που δημιουργείς βάλε να παίζει η παρακάτω μουσική.. Θυμάσαι; Έτσι κάναμε και στο σχολείο!!!

Η παρουσίαση όμως του Βαν Γκόγκ δε τελείωσε εδώ. Ήρθε η ώρα να θαυμάσουμε ακόμη έναν γνωστό πίνακα του. Αυτή τη φορά δε θα σας αποκαλύψω το όνομά του. Θα αφήσω να το μαντέψετε!!!

 

«Η έναστρη νύχτα»

  • Τι δείχνει αυτός ο πίνακας;
  • Είναι μέρα ή νύχτα και γιατί;
  • Τι περιέχει ο πίνακας;
  • Ποιο χρώμα κυριαρχεί;
  • Τι όνομα θα του δίνατε;

Ο παραπάνω είναι ένας από τους πιο γνωστούς πίνακές του και έχει τίτλο «Έναστρη νύχτα», δηλαδή νύχτα με αστέρια. Στον πίνακα βλέπουμε  τον νυχτερινό ουρανό με τα αστέρια. Ναι, αυτά τα φωτάκια στον ουρανό είναι αστέρια παρόλο που δεν έχουν 5 «μυτούλες» όπως όταν τα ζωγραφίζουμε εμείς!!!Κάτω από τα αστέρια, βρίσκεται ένα χωριό σε απόλυτη ηρεμία ενώ γη και ουρανός συνδέονται με ένα κυπαρίσσι.

Τα αστέρια λοιπόν τα φτιάχνει με ένα σχήμα που το λένε «σπείρα» και μοιάζει όπως θα δείτε στην εικόνα με ένα…..σαλιγκάρι!! Για δείτε…Δεν έχω δίκιο;

Παίζοντας με τη σπείρα

  • Είστε έτοιμοι να φτιάξουμε αστέρια σαν τον Βαν Γκογκ; Θα χρειαστούμε:
  • Αλουμινόχαρτο
  • Τέμπερα
  • Μπατονέτα ή το δαχτυλάκι μας.
  • Είναι πολύ εύκολο. Κόβουμε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, βουτάμε το δαχτυλάκι μας ή την μπατονέτα στο χρώμα και αρχίζουμε να το στριφογυρίσουμε γύρω γύρω!!! Τέλειο;;;;;

 

 

 

 

Και αφού δημιουργήσαμε για ακόμη μια φορά, είστε έτοιμοι να δείτε τον πίνακα να ζωντανεύει!!! Το θέαμα είναι μαγικό!!!Είμαι σίγουρη ότι θα σας αρέσει πολύ!!

Φτιάχνοντας Παζλ:

Τυπώνουμε τον πίνακα «Έναστρη νύχτα» και τον κόβουμε σε  6, 8, 10 τετραγωνάκια ανάλογα με το πόσο δύσκολο θέλουμε να το κάνουμε. Παίρνουμε τα κομμάτια, κοιτάμε τον πρωτότυπο πίνακα (αν δυσκολευόμαστε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον πρωτότυπο σαν βάση) και προσπαθούμε να τα βάλουμε σε σειρά προκειμένου να φτιάξουμε το παζλ! Καλή διασκέδαση!!!

Ελπίζω να περάσατε όμορφα!!! Απολαύστε μερικούς ακόμη πίνακες του Βαν Γκογκ, αυτού του ταλαντούχου ζωγράφου:

» Ο ελαιώνας»  και «Ο σπορέας»

                                              

 

 

  • Πέμπτη 9/04/2020
  • Κλωντ Μονέ (Claude Monet)

 

 Πάμε στο Μουσείο να γνωρίσουμε έναν ακόμα  ζωγράφο;

Το όνομα του είναι Κλωντ Μονέ! Έζησε πριν πολλά πολλά χρόνια (1840- 1926) στο όμορφο Παρίσι, ξέρετε με τον Πύργο του Άιφελ στη Γαλλία.Ο Κλώντ λάτρευε τις βόλτες στα λιβάδια, αγαπούσε τα λουλούδια για αυτό και τα ζωγράφιζε συνέχεια. Που τα ζωγράφιζε; έξω στη φύση και πάντα διάλεγε τα πιο ζωντανά χρώματα!

Έδωσαν στη ζωγραφική του το όνομα ιμπρεσιονισμός, δηλαδή…ζωγραφική έξω στη φύση με ζωντανά χρώματα!  

Εδώ είναι το μουσείο που θα επισκεφθούμε

Ποιοι πίνακες σας άρεσαν περισσότερο; Εμείς διαλέξαμε για εσάς τους αγαπημένους μας!

«Χωράφι με παπαρούνες», «Ο κήπος του καλλιτέχνη στο Ζιβερνί», » Η λίμνη με τα νούφαρα»

 

 

  • Πως νιώθεις όταν κοιτάς τους πίνακες;
  • Ποιος πίνακας σου αρέσει περισσότερο;
  • Γιατί; (τα χρώματα, τα λουλούδια, οι άνθρωποι, ο κήπος κλπ)

Ο Μονέ συνήθιζε να ζωγραφίζει λουλούδια και νούφαρα. Τα νούφαρα είναι και αυτά λουλούδια αλλά φυτρώνουν στο νερό και τα βλέπουμε στην επιφάνεια της λίμνης. Ήταν τα αγαπημένα του και είχε φτιάξει περίπου 250 πίνακες με νούφαρα. Τα αγαπούσε τόσο πολύ που τα είχε φέρει από ένα μέρος της Αφρικής και τα φύτεψε στη λιμνούλα του  κήπου του.  Τότε ο Δήμαρχος της περιοχής του είπε να τα καταστρέψει γιατί όπως έλεγε, μόλυναν το νερό. Ο Μονέ δεν τον άκουσε και συνέχισε να τα καλλιεργεί. Τα λουλούδια και η ζωγραφική ήταν η ζωή του!!!!

Χαρακτηριστικά είχε πει: «Δεν είμαι ικανός σε τίποτα άλλο πέρα από τη ζωγραφική και την κηπουρική»!

Ο Μονέ ζωγράφιζε όπως ένα παιδί. Χρησιμοποιούσαι μικρές, μικρές χρωματιστές τελείες και έτσι ολοκλήρωνε τις εικόνες. Όπως κάνουμε εμείς στο σχολείο με το δαχτυλάκι ή με την μπαντονέτα. Αυτός ο τρόπος ονομάστηκε πουαντιγισμός.

 

 

 

 

 

Ζωγραφίζω λουλουδάκια με κουκκίδες

Πόσο του αρέσουν τα λουλουδάκια του Μονέ! Μα αρέσουν πολύ και σε εμάς! Και για αυτό σας έχουμε έκπληξη! Βγείτε στο μπαλκόνι σας για να πάρετε έμπνευση από δεντράκια και λουλουδάκια! Θα γίνουμε και εμείς ζωγράφοι- ιμπρεσιονιστές και θα ζωγραφίσουμε τι άλλο λουλουδάκια.

 

Θα χρειαστείτε:

  • Τέμπερες
  • Μπαντονετες ή απλά το δαχτυλάκι σας ή πινελο

 

Και είμαστε έτοιμοι! Ξεκινάμε να φτιάχνουμε και εμείς το χωράφι με τις παπαρούνες ή τον κήπο μας!Να κάπως έτσι

 

 

 

 

 

 

 

Όσο ζωγραφίζεις μπορείς να ακούσεις τα τραγουδάκι «Παπαρούνα» από τη χορωδία Λάμπρου.

ή κλασική μουσική όπως ακούν και οι ζωγράφοι!

Ας προσπαθήσουμε να φτιάξουμε τώρα την λίμνη με τα νούφαρα.Είναι πολύ απλό!!!

Όταν τελειώσεις τον πίνακα σου γράψε το όνομα σου σε μια άκρη του και φυσικά ονόμασέ τον! Ανυπομονούμε να δούμε φωτογραφίες!

 

  • Παρασκευή 10/04/2020
  • Γεώργιος  Ιακωβίδης

 

Ο επόμενος ζωγράφος που θα γνωρίσουμε είναι Έλληνας! Τον λένε Γεώργιο Ιακωβίδη έζησε και εκείνος πολύ παλιά. (1853- 1932).

 Αυτός ο ζωγράφος παιδιά, αγαπούσε πάρα πολύ την οικογένειά του όπως και εσείς! Για αυτό ζωγράφιζε και εκείνος πολύ συχνά την οικογένεια! Σκεφτήκαμε λοιπόν επειδή είμαστε όλοι με τις οικογένειες μας να θαυμάσουμε πίνακες που να δείχνουν αγαπημένες στιγμές.

 Έλα να δεις δύο από τους πίνακες του!!!

«Τα πρώτα βήματα» και τη «Μητρική Στοργή»

  • Ποια συναισθήματα σου προκαλεί ο πίνακας; (αγάπη, χαρά, φόβο, λύπη, τρυφερότητα;)
  • Ποιος πίνακας σου αρέσει περισσότερο; Γιατί διάλεξες αυτόν;
  • Δώσε χρώμα στον πίνακα που θες… και γράψε με τον τρόπο που μπορείς!

 

 

 

 

 

 

 

Ώρα για θεατρικό παιχνίδι!

Μπορείς να αναπαραστήσεις τους πίνακες με τη μαμά ή τον μπαμπά σου; Μπορείς να κάνεις εσύ τη μαμά και να πάρεις μια κουκλίτσα για παιδάκι! Ντυθείτε στα χρώματα του πίνακα και πάρτε τις εκφράσεις του παιδιού και της μαμάς! Το κάνατε; Περιμένουμε φωτογραφίες σας!

Μήπως έχεις φωτογραφίες με τη μαμά ή τον μπαμπά που μοιάζουν με τον πίνακα; Μπορείς να ψάξεις για να δεις σε τι μοιάζουν!

 

Δώρο για τη γιαγιά ή τον παππού!

Είδατε ότι ο ζωγράφος εκτός από τη μαμά δείχνει και τη γιαγιά που με αγάπη κρατάει το εγγονάκι της για να κάνει τα πρώτα του βήματα;;;Τώρα που οι δυσκολίες της εποχής μας αναγκάζουν να βρισκόμαστε μακριά από το σχολείο, δυστυχώς έχουμε χάσει και μια άλλη πολύ γλυκιά  παρέα, τον παππού ή τη γιαγιά, όποιους έχουμε κοντά μας. Για αυτό κάθε φορά που τους μιλάμε στο τηλέφωνο ή κάνουμε βιντεοκλήση ας τους έχουμε έτοιμο ένα δωράκι. Δεν θα είναι δύσκολο και θα χαρούν  τόσο πολύ!!! Θα χρειαστούμε:

 

  • Δυο ξυλάκια ή καλαμάκια
  • λίγο χαρτόνι 

 

 

 

 

 

 

 

Και τώρα ώρα να ντυθούμε σαν ζωγράφοι!

Θα χρειαστείς:

  • ένα παλιό λευκό μπλουζάκι ή μια ποδιά
  • ένα πινέλο
  • μία παλέτα

 

Φόρεσέ τα και είσαι έτοιμος!

Μήπως δεν έχεις παλέτα για να κρατάς; Ας φτιάξουμε μία! Είναι πολύ απλό πάρε:

  • Χαρτόνι κάνσον ό,τι χρώμα θες
  • Χρώματα (τέμπερες, μαρκαδόρους κλπ)
  • Πέντε καπάκια
  • Σχημάτισε από το πατρόν μία παλέτα, κόψε στο περίγραμμα και κόλλησε τα καπάκια πάνω της. Γέμισε τα καπάκια με χρώματα! Η παλέτα σου είναι έτοιμη!

 

 

Έτσι γλυκό μου παραμυθάκι κλείνει αυτή η εβδομάδα με τους ζωγράφους! Πάρε σφιχτές αγκαλίτσες τη μαμά και τον μπαμπά τώρα που είστε όλοι σπίτι! Ανυπομονούμε να σε αγκαλιάσουμε ξανά! Μέχρι τον επόμενη φορά…καλή ξεκούραση !

Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας. Pablo Picasso