Ανακύκλωση – Για μια καλύτερη ζωή!!! 4/5/2020

Για μια καλύτερη ζωή, θέλω τη γη μου καθαρή!!!!!!

Καλημέρα αγαπημένε εξερευνητή!!!

Ύστερα από μια εβδομάδα σπουδαίων ταξιδιών στο διάστημα ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε λίγο με τον δικό μας πλανήτη που καμιά φορά δείχνει λίγο στενοχωρημένος, λίγο αρρωστούλης και έχει μια όψη να σαν και αυτή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το όνομα του είναι Γηούλης! Ήρθε και με παρακάλεσε  να σας μιλήσω για τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκεται ο πλανήτης μας, η Γη μας!! Μου είπε να σας δείξω και τις παρακάτω εικόνες που ετοίμασε, γιατί έτσι λέει θα καταλάβετε καλύτερα τι εννοεί. Με παρακάλεσε, όμως, να μην σας τις δείξω όλες μαζί αλλά λίγες λίγες, για να μην μπερδευτείτε. Πάμε να τις δούμε!!!

 

Δευτέρα 4/5/2020

Μόλυνση  του εδάφους

Παράπονο 1ο

   

 

 

 

 

 

 

Πω πω!! Τι άσχημη μυρωδιά!!! Παντού σκουπίδια και βρωμιά!!! Αυτές οι σακούλες σκουπιδιών έχουν γεμίσει τους δρόμους…Αδύνατον να περάσει κανείς από το πεζοδρόμιο. Μα γιατί τόσα σκουπίδια;; Βρε παιδιά τα σκουπίδια τα πετάμε στο δρόμο, στη πλατεία;;;Όχι βέβαια!!! Χρησιμοποιούμε τους κάδους!!! Στους δρόμους υπάρχουν αρκετοί κάδοι τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να πετάξουμε τα σκουπίδια μας!! Χμ!!! Υπάρχουν όμως δύο διαφορετικοί κάδοι. Σωστά; Υπάρχουν οι πράσινοι και οι μπλε!!! Γιατί; Πετάμε τα ίδια σκουπίδια και στους δυο; Όοοοοχι!!!

 

 

 

Στους πράσινους κάδους πετάμε σκουπίδια που σχετίζονται με τροφές όπως βρόμικα  χαρτιά, φρούτα και λαχανικά που έχουν σαπίσει, κουκούτσια, κόκαλα, φύλλα και γρασίδι, ξύλα, παλιά υφάσματα, υπολείμματα τροφών! Όλα αυτά τα τοποθετούμε σε μία σακούλα, την οποία την δένουμε πολύ καλά προκειμένου να μυρίζουν λιγότερο και την πετάμε στον πράσινο κάδο! Τα σκουπίδια του πράσινου κάδου, καταλήγουν σε χωματερές, οι οποίες επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στους μπλε κάδους πετάμε άδειες, χωρίς περιεχόμενο συσκευασίες, οι οποίες μπορεί να είναι φτιαγμένες από:

  • Χαρτί
  • Γυαλί
  • Πλαστικό
  • Αλουμίνιο
  • Λευκοσίδηρο

 

Τα σκουπίδια του μπλε κάδου καταλήγουν σε εργοστάσια, στα οποία υπάρχουν ειδικά μηχανήματα που φτιάχνουν από την αρχή, τις παλιές σε νέες συσκευασίες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά!! Τέλειο;;; Όλη αυτή η διαδικασία λέγεται…….ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ!!! Και όπως καταλάβατε είναι μια διαδικασία φιλική για το περιβάλλον καθώς είναι η μοναδική λύση για να εμποδίσουμε τα τόοοοοσα πολλά σκουπίδια που πετάμε!

 

Πάμε όμως να παρακολουθήσουμε ένα παιδικό εκπαιδευτικό βίντεο για τον μπλε κάδο και τη σημασία της ανακύκλωσης…

 

 

 

 

Ενδιαφέρον ε;; Εσείς κάνετε Ανακύκλωση στο σπίτι; Αν όχι, νομίζω πως ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε!!!

 

Ανακυκλωτές σε δράση:

Τι θα έλεγες  τώρα από «εξερευνητής»  να μεταμορφωθείς σε «ανακυκλωτής» και να διαχωρίσεις τις παρακάτω εικονίτσες (ή και άδειες συσκευασίες που έχετε στο σπίτι), στις 4 βασικές κατηγορίες με κριτήριο το υλικό που είναι φτιαγμένες;;;

Μπορείς να τυπώσεις τις εικονίτσες, να τις κόψεις με ένα ψαλιδάκι και να τις απλώσεις μπερδεμένες επάνω στο τραπέζι. Το άδειο βαζάκι μαρμελάδας που θα το ταξινομήσεις;;; Το άδειο μπουκαλάκι νερού από τι υλικό είναι φτιαγμένο;; Ποιος θα τα καταφέρει καλύτερα; Εσύ; η μαμά ή ο μπαμπάς;

 

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωσε εδώ

Θέλω τώρα να παρατηρήσεις το παρακάτω σύμβολο. Σου  θυμίζει κάτι; Το έχεις ξαναδεί;

 

 

 

 

 

 

 

 

Το σύμβολο αυτό, είναι το σύμβολο της ανακύκλωσης και αναγράφεται στα προϊόντα που είναι κατάλληλα για ανακύκλωση. Για προσπάθησε  να το βρεις πάνω σε συσκευασίες, φωτογράφισε το  και μοιράσου το με τους φίλους σου στο facebook  

 

 

Και αφού μάθαμε τα υλικά των συσκευασιών  που ανακυκλώνονται πάμε να παίξουμε ένα δεύτερο παιχνιδάκι; Αυτή τη φορά, με τη βοήθεια του παρακάτω ζαριού και των εικόνων .

 

Τάισε σωστά τους κάδους…

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωσε εδώ

 

Ανακύκλωση και επιτραπέζιο

Έλα σπουδαίε «ανακυκλωτή» με τις γνώσεις που απέκτησες μπορείς να φτιάξεις ένα πολύ ωραίο επιτραπέζιο παιχνίδι και να παίξεις με την μαμά ή το μπαμπά.

 Εκτύπωσε και κόψε με το ψαλιδάκι σου  τις παρακάτω καρτούλες οι οποίες δείχνουν προϊόντα που ανακυκλώνονται και μη. Στη συνέχεια θα χρωματίσεις τους δύο κάδους (πράσινο και μπλε) και τέλος θα συναρμολογήσεις το ζάρι. Το ζάρι έχει το σήμα της ανακύκλωσης αλλά και το σήμα «απαγορεύεται να ανακυκλωθεί». Αφού ρίξετε το ζάρι, ανάλογα με το τι δείχνει στη πάνω πλευρά του, θα τοποθετήσετε την αντίστοιχη καρτούλα στο πράσινο ή τον μπλε κάδο! Καλή διασκέδαση!!!!

 

 

Και τώρα ήρθε η ώρα να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία της ανακύκλωσης όπως αυτή γίνεται με τα μηχανήματα στο εργοστάσιο. 

 

«ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΘΑ ΠΕΙ ΖΩΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!!»

 

 

Γλωσσικές ασκήσεις

Έλα να δούμε αυτή τη μεγάλη και τόσο σημαντική λέξη πόσα Α έχει . Ξεκινάμε μαζί  λέγοντας την σιγά σιγά :   ΑνΑκύκλωση!!! σωστά 2 Αααααα. Ελα να την γράψουμε τώρα

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωσε εδώ

 

Το όνειρο των σκουπιδιών

Ξέρατε πως τα σκουπιδάκια της ανακύκλωσης ονειρεύονται;; Ναι, ναι, ονειρεύονται αυτό που θέλουν να τα φτιάξει το μηχάνημα της ανακύκλωσης!!! Για να απολαύσουμε τη παρακάτω ιστορία….

 

 

Τι θα λέγατε να διαλέξετε το αγαπημένο σας σκουπιδάκι ανακύκλωσης και να ζωγραφίσετε το όνειρό του;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωσε εδώ

Και αφού μάθαμε τόσο ωραία και χρήσιμα πραγματάκια, τι θα έλεγες να διασκεδάσουμε και λίγο με την ορχήστρα της ανακύκλωσης; Μπορείς να χρησιμοποιήσεις πλαστικά άδεια μπουκάλια, αλουμινένια αντικείμενα, τα οποία και θα χτυπάς ρυθμικά μεταξύ τους ή με το χεράκι σου, προκειμένου να συνοδεύσεις το παρακάτω τραγουδάκι. Για να φτιάξεις το τύμπανο που βλέπεις στη  φωτογραφία μπορείς να βάλεις ένα μπαλόνι και να το στερεώσεις με ένα λάστιχο και έτοιμο το τύμπανο σου. 

 

    

 

 

 

 

 

 

Έτοιμος;; Ξεκινάμε!!!

 

Παιχνίδια που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου

 

Τέλος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις άδειες συσκευασίες με τις οποίες μπορείς να παίξεις διάφορα παιχνίδια:

Μπόουλινγκ

   

 

 

 

 

 

Ρίξε το πύργο 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ή να κάνεις διάφορες κατασκευές:

 

Σπιτάκι από κουτί γάλακτος και κανέλες

 

 

 

 

 

 

 

 

Ροπμοτάκια από διάφορα αντικείμενα που έχουμε στην κουζίνα μας 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μολυβοθήκες από ρόλο υγείας 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γλαστράκια από μπουκάλα νερού. Τι πιο ωραίο τώρα που είναι Μάιος;;;

 

 

 

 

 

 

 

 

«Πετάς εσύ, πετάω κι εγώ,

στο καλαθάκι το μικρό.

Πετάς εσύ,πετάω κι εγώ

κάνουμε όλοι μας καλό!!!!!!!»

 

Αύριο η συνέχεια……

 

Τρίτη 4/05/2020

Η ρύπανση των θαλασσών

 

Παράπονο 2ο 

 

Καλημέρα μικρέ εξερευνητή ….

Είμαι ο Γειούλης … με θυμάσαι ;;;;

Χθες είπαμε για την μόλυνση του εδάφους της Γης… όμως έχεις προσέξει τις θάλασσες μου;;;; Πολλές φόρες πας να κάνεις μια βόλτα στη παραλία και η θάλασσα μυρίζει άσχημα ή έχει ένα χρώμα λίγο σκούρο σαν βρόμικο. Να κοιτά πιο προσεκτικά αυτό το βίντεο και θα καταλάβεις το γιατί!!!

 

 

 

 

 

Ποπο!!! Τα βλέπετε και εσείς;;;; Αλήθεια είναι πως αποτελεί  κακή συνήθεια κάποιων ανθρώπων να πετάνε διαφόρων ειδών σκουπίδια στις παραλίες αλλά και μέσα στη θάλασσα (χαρτιά, μπουκάλια, φαγητά). Πολλά από αυτά τα υλικά δυστυχώς δεν διαλύονται εύκολα με αποτέλεσμα να βρομίζουν οι θάλασσες και ακτές μας!! Αλλά και τα ψαράκια κινδυνεύουν!!! Μπερδεύονται, τρώνε από αυτά γιατί νομίζουν πως είναι φαγητό και μετά πεθαίνουν. Κρίμα ε;;;;

Αλλά και τα καράβια με τις πετρελαιοκηλίδες τους προκαλούν τεράστια καταστροφή τόσο στα πλάσματα της θάλασσας όσο και σε ολόκληρο τον πλανήτη!!! Ξέρατε πως αν το πετρέλαιο μείνει αρκετό καιρό στη θάλασσα γίνεται σαν λαδένια λάσπη που κολλάει παντού ενώ ένα άλλο κομμάτι του πετρελαίου σιγά σιγά σκληραίνει σαν πέτρα και βουλιάζει στο βυθό;;;;;

Θέλετε να κάνουμε ένα πείραμα για να το διαπιστώσετε και εσείς;;;

 

 

Μικροί επιστήμονες εν δράσει…..

Γεμίζουμε ένα μπολ με νερό και σε αυτό ρίχνουμε μερικές σταγόνες λάδι. Το ανακατεύουμε και διαπιστώνουμε ότι το λάδι δεν διαλύεται στο νερό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια, προσθέτουμε μικροσκουπιδάκια ή πλαστικά παιχνιδάκια (πχ. ψαράκια).

 

 

 

 

 

 

 

 

Αν βγάλουμε αυτά που ρίξαμε και τα πιάσουμε θα δούμε πως το λάδι έχει κολλήσει για τα καλά πάνω τους. Ακόμη και να τα πλύνουμε με καθαρό νεράκι θα εξακολουθούν να είναι λιπαρά. Αν αυτό λοιπόν ήταν πετρέλαιο φανταστείτε πόσο μεγάλο κακό θα μπορούσε να κάνει στα ψάρια και στα πουλιά!!!!! Είναι λοιπόν καθήκον όλων μας, μεγάλων και μικρών, να κρατάμε τις θάλασσες καθαρές!

 

 

 

 

 

 

 

 

Δε ξέρω σένα , εμένα όμως καθόλου δε μου αρέσουν αυτές οι εικόνες! Με στενοχωρούν, όπως στενοχωρούν πολύ και το φίλο μας το Γηούλη! Πάμε να ακούσουμε το μήνυμα και τις συμβουλές ενός γλαρού και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε προκειμένου τα ψάρια να μη κινδυνεύουν και εμείς να μπορούμε να απολαμβάνουμε το μπάνιο μας σε καθαρές θάλασσες και ακτές;;

 

 

 

 

Όλοι μαζί μπορούμε να προστατέψουμε το περιβάλλον μας!!!! Γι’ αυτό πάμε στην παραλία και……

  1. Βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε πάρει μαζί μας αρκετές σακούλες σκουπιδιών για τα δικά μας σκουπίδια. Πολύ πιθανόν οι κάδοι της τοπικής αρχής να είναι γεμάτοι!
  2. Μαζεύουμε τα σκουπίδια μας μέχρι και το τελευταίο μικρό χαρτί! Αν κάδοι στην ακτή είναι γεμάτοι τότε μεταφέρουμε αναγκαστικά τα σκουπίδια μας πίσω στο κάδο του σπιτιού μας!

 

ΠΟΤΕ δεν ξεχνάμε το μήνυμα για καθαρές παραλίες:

 

«Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές!»

 

Ώρα για δημιουργία:

Η δικιά μας θάλασσα θέλουμε να είναι γαλάζια και καθαρή και τα πλάσματα που ζουν μέσα της να είναι χαρούμενα. Σωστά;; Για τη δική μας γαλάζια θάλασσα θα χρειαστούμε:

  • Πλαστικό μπουκαλάκι
  • Νερό
  • Μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • Ψαράκια από πλαστικό ή αφρώδες υλικό
  • Χρυσόσκονη

Βάζουμε όλα τα υλικά μέσα στο μπουκάλι, σφραγίζουμε καλά και η θάλασσα μας είναι έτοιμη!! Κάθε φορά που κουνάμε, βλέπουμε τα ψαράκια και τη χρυσόσκονη να κινούνται!!!

 

 

 

 

 

 

 

Ώρα για παραμυθάκι:

 

Πάμε να απολαύσουμε την ιστορία ένα λυπημένου ψαριού, του Αχιλλέα;;; Γιατί λέτε αυτό το ψαράκι να νιώθει λύπη; Τι να το στενοχώρησε άραγε; Πιστεύετε ότι στο τέλος της ιστορίας το ψαράκι θα εξακολουθεί να είναι λυπημένο; Ας το ακούσουμε!!!

 

 

 

Τετάρτη 6/05/2020

Ατμοσφαιρική μόλυνση

 

Παράπονο 3ο

 

Και ο Γηούλης συνεχίζει να μας λέει τα παράπονά του ας τον ακούσουμε να μας μιλάει για την ρύπανση του αέρα που αναπνέουμε 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πω πω!!! Τι καπνοί είναι αυτοί; Και τι άσχημη μυρωδιά!!! Μα καλά δε ξέρουν οι μεγάλοι πως και τα φουγάρα των εργοστασίων και τα μεταφορικά μέσα βγάζουν αέρια που είναι βλαβερά και κάνουν κακό στην υγεία μας;; Δε ξέρουν πως δεν είναι σωστό να καίνε τα δάση και τα δέντρα;;; Ο γαλανός ουρανός μας υποφέρει!!! Μαζί του και οι άνθρωποι, τα ζώα, τα φυτά. Δε μπορούμε να αναπνεύσουμε καλά, τα μάτια μας τσούζουν και βήχουμε!! Μα είναι να μη στενοχωριέται ο Γηούλης με τέτοιες εικόνες;;;!!!!

 

Θέλετε να κάνουμε ένα πείραμα και να προσπαθήσουμε να παγιδεύσουμε λίγο από αυτόν τον μολυσμένο αέρα;

 

Παγίδες ατμοσφαιρικής ρύπανσης:

 

Υλικά:

  1. 2 χάρτινα λευκά πιάτα
  2. Χοντρή κλωστή
  3. Στυλό
  4. Μαρκαδόρους – ξυλομπογιές
  5. Βαζελίνη
  6. Μεγεθυντικό φακό

 

Διαδικασία:

  1. Δημιουργήστε με τους μαρκαδόρους στην εξωτερική πλευρά κάθε πιάτου όμορφες ζωγραφιές για το περιβάλλον: ψαράκια, δέντρα, τη Γη, λουλούδια, ώστε να ευαισθητοποιηθούν όσοι δουν τις παγίδες.
  2. Χρησιμοποιώντας το στυλό, ανοίξτε 2 τρύπες στο πιάτο και περάστε την κλωστή από μέσα. Κάντε κόμπο τις άκρες της κλωστής.
  3. Αλείψτε την εσωτερική πλευρά του πιάτου με μία λεπτή στρώση βαζελίνης και οι παγίδες σας είναι έτοιμες.
  4. Κρεμάστε τη μία παγίδα μέσα στο σπίτι και την άλλη εκτός.

5.Ύστερα από 15 περίπου μέρες συγκρίνετε τις 2 παγίδες χρησιμοποιώντας το μεγεθυντικό φακό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπορεί να είμαστε μικρά παραμυθάκια αλλά η Γη είναι το σπίτι μας και το μέλλον της μας ανήκει!! Παρακολουθώντας το παρακάτω βιντεάκι, θα καταλάβουμε πόσο σημαντική είναι η συμπεριφορά του καθενός μας απέναντι στο περιβάλλον.

 

 

 

Δεν είχα δίκιο;;;

 

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε προκειμένου η Γη μας να είναι χαρούμενη και υγιής;; Τί μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και να σώσουμε τη Γη μας;; Λύσεις πρέπει να βρούμε, από το αδιέξοδο να βγούμε!!!

 

Ώρα για δράση!!!!

 

Αρκεί  όλοι να θυμόμαστε 3 βασικά βήματα

 

Μείωση— Επαναχρησιμοποίηση— Ανακύκλωση

  1. Μειώνουμε τα σκουπίδια, την άσκοπη κατανάλωση νερού και ρεύματος, τις άσκοπες μετακινήσεις με μεταφορικά μέσα.
  2. Δεν πετάμε αλλά ξαναχρησιμοποιούμε και μεταμορφώνουμε πράγματα τα οποία είναι καλά.
  3. Κάνουμε ανακύκλωση συσκευασιών από χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο.

Οικολογικό βιβλίο: βιβλίο της γης

 

Στο βιβλίο αυτό μπορούμε να χρωματίσουμε τις σελίδες, να γράψουμε λέξεις που αφορούν στο περιεχόμενο της κάθε σελίδας και με αυτό να εμπλουτίσουμε την βιβλιοθήκη μας. Θέλετε;;;;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωσε εδώ

 

Μερικές ακόμη κατασκευές για τη γη μας, αφού εμείς την αγαπάμε πολύ και τη προσέχουμε!!!

 

-Με χάρτινο πιάτο

 

  

 

 

 

 

 

 

-Μενταγιόν οικολογικό με πηλό 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για να σώσουμε τη Γη θέλει μόνο προσοχή!!!!! Ας γίνουμε πολίτες ενεργοί από τώρα που είμαστε μικροί!!!

 

«Γιατί ποτέ δεν είναι αργά

για να φτιάξουμε έναν κόσμο

στον αιώνα που αρχινά

να’ ναι όλα αληθινά.

Μια καινούργια αρχή

ας κάνουμε ξανά!»

 

 

 

Και για να μην ξεχνιόμαστε έλα να βάψεις με μπαντονέτα ή πινέλο ότι έχεις το πράσινο σήμα της ανακύκλωσης 

 

 

 

 

 

 

 

 

και για τους μικρότερους φίλους μας 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωσε εδώ

Μην ξεχνάς περιμένουμε να δούμε τα νέα σου και τις εργασίες  σου στη διεύθυνση facebook  

 της παραμυθένιας μας ομάδας!!!!!

 

 

Πέμπτη 7/05/2020

Όταν η  Γη συναχώνεται

 

Καλημέρα μικρέ μου εξερευνητή είσαι έτοιμος για νέες περιπέτειες;;;;

Και αφού εξερευνήσαμε το εξωτερικό κομμάτι της γης, σειρά έχει τώρα το εσωτερικό της γης!!! Είστε έτοιμοι;;;;

 

Η γη μας είναι στρόγγυλη και μοιάζει με πορτοκάλι. Σωστά;; Το πορτοκάλι έχει φλούδα σκληρή απέξω, άλλη μία φλούδα που έχει λευκό χρώμα και είναι πιο απαλή λίγο πιο μέσα, και στο εσωτερικό έχει χυμό και κομμάτια πορτοκαλιού!

 

 

 

 

 

 

 

 

 Έτσι και η γη μας έχει στρώματα!! Συγκεκριμένα, έχει τον εσωτερικό πυρήνα και τον εξωτερικό πυρήνα που μοιάζουν με το εσωτερικό του πορτοκαλιού, το μανδύα που μοιάζει με τη λευκή φλούδα του πορτοκαλιού και  το φλοιό που μοιάζει με τη σκληρή πορτοκαλί φλούδα που θέλει καθάρισμα. Εύκολο;;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για να καταλάβουμε αυτά τα 4 στρώματα θα μας βοηθήσει πολύ το παρακάτω βιντεάκι.

 

 

 

Και αφού το εξωτερικό κομμάτι της γης μας το φτιάξαμε, πάμε να φτιάξουμε και το εσωτερικό;

Το εσωτερικό της γης με πλαστελίνη

 

 

 

 

 

 

 

Το εσωτερικό της γης με γκοφρέ χαρτί ή χαρτοπετσέτες

 

 

 

 

 

 

 

 

Το εσωτερικό της γης με πολύχρωμα smarties

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όλα αυτά για το εσωτερικό της γης, δε τα έμαθες  τυχαία!!! 

 

«Σαν ηφαίστειο που ξυπνά…!»

Καθετί που υπάρχει στον κόσμο είναι παιδί της Μητέρας Γης, όπως τα λουλούδια, τα δέντρα, τα πουλιά, τα ζώα, τα ψάρια. Στη γη υπάρχουν λίμνες, ποτάμια, θάλασσα, βουνά, ηφαίστεια…

 

Τι είναι το ηφαίστειο; Γνωρίζεις κάτι γι’ αυτό; Πάμε ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των ηφαιστείων;;;;; έχεις περιέργεια να δούμε τι είναι τα ηφαίστεια και πώς δημιουργούνται;;;;

 

Μιλήσαμε για το φλοιό της γης, το πρώτο στρώμα της. Θυμάστε; Ο φλοιός αυτός σχηματίζεται από κομμάτια, τα οποία τα λένε και λιθοσφαιρικές πλάκες! Αυτές οι πλάκες δεν είναι σταθερές αλλά κινούνται συνεχώς. Κάποιες φορές μάλιστα απομακρύνονται και έτσι καυτά λιωμένα πετρώματα ή αλλιώς μάγμα, από το εσωτερικό της γης βγαίνουν προς τα επάνω με τη μορφή λάβας. Να σαν και αυτό!!! Τότε είναι σαν από την γη να βγαίνει μια φωτιά!!!

 

 

 

 

 

 

 

Ηφαίστειο λοιπόν είναι ένας δρόμος από το  εσωτερικό της Γης που επιτρέπει την  έκρηξη ρευστών πετρωμάτων και αερίων από το εσωτερικό της, στην επιφάνεια με την μορφή λάβας. Η δραστηριότητα αυτή οδηγεί στη δημιουργία ενός βουνού, το οποίο είναι συνήθως ό,τι ονομάζουμε ηφαίστειο!!!!

 

 

 

 

 

 

 

Τα βασικά μέρη ενός ηφαιστείου είναι:

 

 

Όταν γίνει η έκρηξη ενός ηφαιστείου, το μάγμα, ανεβαίνει προς την επιφάνεια μέσα από έναν σωλήνα που τον λένε αγωγό και όταν φτάσει στην επιφάνεια βγαίνει με τη μορφή καυτής και ρευστής λάβας η οποία απλώνεται γύρω του. Σιγά σιγά όμως η λάβα χάνει την θερμοκρασία της, κρυώνει και γίνεται  ένας σωρός από πετρώματα  τα οποία φτιάχνουν νέα εδάφη. Στη κορυφή του ηφαιστείου βρίσκεται ο κρατήρας, ο οποίος μοιάζει με μια σπηλιά.  Αυτός γίνεται από την έκρηξη  προκειμένου να βγει  το μάγμα από το εσωτερικό της γης!

 

 

 

 

Ιστορία αγάπης Ηφαίστειου και Λάβας

Τα ηφαίστεια και η λάβα που κλείνουν μέσα τους,  είναι φυσικά φαινόμενα γι αυτό δεν πρέπει να μας προκαλούν φόβο. Το παρακάτω βίντεο θα σε βοηθήσει για το καταλάβεις καλύτερα . Άκουσε το ως το τέλος και μετά φτιάξε μια ζωγραφιά για το Ηφαίστειο και την Λάβα

 

 

 

Στην χώρα μας, την Ελλάδα μας, υπάρχουν ηφαίστεια, μικρέ μου εξερευνητή, τι λες;;; Και βέβαια υπάρχουν!! Υπάρχουν σε 2 ελληνικά νησιά. Τη Νίσυρο και τη Σαντορίνη! Υπάρχουν όμως και στον υπόλοιπο κόσμο. Κάποια από αυτά κοιμούνται ενώ κάποια άλλα είναι πιο ενεργά. Βέβαια  αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί , διότι οι επιστήμονες γνωρίζουν αν θα ξυπνήσει κάποιο ηφαίστειο και προειδοποιούν το κόσμο. Άλλωστε κοντά στα ηφαίστεια δεν υπάρχουν ούτε πόλεις ούτε χωριά!!!!

 

Θέλετε να παρακολουθήσουμε την έκρηξη  ενός ηφαιστείου που είναι μακριά σε μια χώρα που την λένε  Χαβάη;;;;;

 

 

Ουαουυυυυ!!! Ήταν τέλειο!!!! Ελπίζω να ενθουσιάστηκες  και συ όσο εγώ!!!

 

 

Μικροί επιστήμονες – Πείραμα ηφαιστείου

Και ελπίζω να είστε έτοιμοι να κατασκευάσετε το δικό σας ηφαίστειο και να δημιουργήσετε τη δική σας έκρηξη!!!

Θα χρειαστούμε:

  • 1 πιάτο
  • 1 ποτήρι
  • Αλουμινόχαρτο
  • 1 κουταλάκι μαγειρική σόδα
  • Μερικές σταγόνες κόκκινη τέμπερα ή κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • Ξύδι

Κολλάμε το ποτήρι στο πιάτο με χαρτοταινία      

 

 

 

 

 

 

Τοποθετούμε αλουμινόχαρτο πάνω στο ποτήρι έτσι ώστε να καλύπτεται ενώ  κολλάμε τις άκρες του στο κάτω μέρος του πιάτου.

 

 

 

 

 

 

 

Κόβουμε μια μικρή τρύπα στο αλουμινόχαρτο με ψαλίδι στη μέση του γυάλινου ανοίγματος.

 

 

 

 

 

 

Διπλώνουμε τις τέσσερις γωνίες του αλουμινίου προς τα μέσα και τις κολλάμε στην εσωτερική άκρη του γυαλιού.

 

 

 

 

 

 

 

Ρίχνουμε πρώτα τη μαγειρική σόδα στον ηφαιστειακό κρατήρα. Στη συνέχεια προσθέτουμε μερικές σταγόνες κόκκινη τέμπερα ή χρώμα ζαχαροπλαστικής.

 

 

 

 

 

 

 

Τέλος προσθέτουμε ξύδι και……….. το ηφαίστειό μας ΞΥΠΝΑ!!!!!!Η λάβα παρασέρνει και καίει τα πάντα στο πέρασμά της!!!!!! Στη δική μας περίπτωση μάλλον λερώνει τα πάντα!!!

 

 

 

 

 

 

 

Καλή διασκέδαση!!!!!

Ώρα για δημιουργία ηφαιστείου:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ώρα για παραμύθι….

 

 

 

 

Παιχνίδι διαδοχής..

 

 Μπορείς να εκτυπώσεις τις παραπάνω καρτούλες, να τις κόψεις και να τις βάλεις στη σωστή σειρά.. Θυμήσου όσα είπαμε παραπάνω για την έκρηξη των ηφαιστείων!!! Θα σε βοηθήσουν πολύ!!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωσε εδώ

Αυτά για σήμερα μικρέ μας εξερευνητή και ……μην ξεχνάς περιμένουμε να δούμε τα νέα σου και τις εργασίες  σου στη διεύθυνση facebook  

 της παραμυθένιας μας ομάδας!!!!!

 

Παρασκευή 8/05/2020

Όταν η Γη…. χορεύει

 

 Καλημέρα μικρέ εξερευνητή της Γης. Ένα καινούριο φυσικό φαινόμενο σε περιμένει σήμερα… είναι αυτό που γίνεται όταν η Γη χορεύει !!!!! μήπως το μάντεψες;;;; Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή!!!!

Εκτός από τα ηφαίστεια υπάρχει και ένα ακόμη φυσικό φαινόμενο που προκαλείται από τη κίνηση και συγκεκριμένα τη σύγκρουση ή την απομάκρυνση των λιθοσφαιρικών πλακών. Έχετε ακούσει ποτέ για το Σεισμό ή Εγκέλαδο;; Ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο κατά το οποίο νιώθουμε τη γη να τρέμει, να κουνιέται.

 

Εγκέλαδος και Μυθολογία..

Τα παλιά τα χρόνια οι άνθρωποι επειδή δεν μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί τρέμει η Γη είχαν φτιάξει με την φαντασία τους διάφορες ιστορίες. Θα ταξιδέψουμε στην αρχαία Ελλάδα και θα συναντήσουμε τον Εγκέλαδο, τον αρχηγό των γιγάντων, σωματώδη και άγριο!!!!

 Ο μύθος λέει πως όταν ξέσπασε μάχη μεταξύ γιγάντων και θεών, η θεά Αθηνά κυνήγησε τον σωματώδη Εγκέλαδο, πέταξε πάνω του ένα μεγάλο νησί, την Σικελία και τον έθαψε από κάτω. Ο Εγκέλαδος παγιδευμένος, μούγκριζε και έβγαζε από το στόμα του φωτιά. Τότε η γη κουνιόταν , γινόταν σεισμός, και το μεγάλο ηφαίστειο της Σικελίας , η Αίτνα, έτρεμε κι έβγαζε λάβα και καπνούς που σκέπαζαν μέχρι και τον ήλιο. Γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες, προσπαθώντας να γλιτώσουν από την μανία του, τον τιμούσαν σαν Θεό του σεισμού.

Και σήμερα ακόμα όταν γίνεται μεγάλος σεισμός , οι τηλεοράσεις λένε πως  «χτύπησε ο Εγκέλαδος»

Νατος ο Εγκελαδος!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Σας άρεσε η ιστορία του;; Θα θέλατε να ζωγραφίσετε τη διαμάχη του Εγκέλαδου με τη θεά Αθηνά στο παρακάτω αγγείο;; Πώς τη φαντάζεστε;;;

 

 

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωσε εδώ

 

Σε περίπτωση σεισμού λοιπόν θα αισθανθούμε ένα κούνημα. Όλοι όμως οι σεισμοί δεν είναι ίδιοι. Κάποιοι μπορεί να είναι πολύ ισχυροί και κάποιοι τόσο αδύναμοι που δεν τους καταλαβαίνουμε καθόλου. Με τον σεισμογράφο μετράμε την ένταση του σεισμού στην κλίμακα Ρίχτερ. Σεισμοί μεγέθους ενός και δύο ρίχτερ δε γίνονται αισθητοί. Σεισμοί τριών ρίχτερ μοιάζουν με φορτηγό που περνάει γρήγορα. Στα 4 ρίχτερ  νιώθουμε ότι κινείται το πάτωμα.

Μικροί επιστήμονες – Το πείραμα του σεισμού

Είπαμε πως ο σεισμός γίνεται από την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών που γίνεται στο εσωτερικό της γης. Αν η κίνηση είναι μεγάλη τότε λέμε πως ο σεισμός είναι μεγάλος. Ας φτιάξουμε μια πολειτεία με  σπίτια ή τουβλάκια  και κάτω από αυτά ας πάρουμε 2 ντοσιέ για να  δούμε τις λιθοσφαιρικές πλάκες. Είναι πολύ απλό!!!! να έτσι…

 

 

 

 

 

 

Κουνήστε τα ντοσιέ και τότε θα δείτε πως τα σπίτια θα κινούνται ανάλογα με τη δύναμη του χεριού σας. Έτσι γίνεται και με το σεισμό!!!!!

 

Το σημαντικό σε περίπτωση σεισμού είναι να μην πανικοβληθούμε και να μείνουμε ασφαλείς. Να μάθουμε να τον αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία!!Αν βάλουμε τα κλάματα, ο Εγκέλαδος τρίβει τα χέρια του και χαίρεται.. Ο πανικός, μπερδεύει το μυαλό μας και είτε δεν μπορούμε να σκεφτούμε κανέναν τρόπο προστασίας είτε ο τρόπος που σκεφτόμαστε βάζει σε κίνδυνο τη ζωή μας αντί να την προστατεύει.

Εμείς θέλουμε κάτι τέτοιο;;; Όοοοχι!!!!

Σε περίπτωση σεισμού προσπαθούμε να παραμείνουμε ψύχραιμοι και ήρεμοι. 

Τα παρακάτω βίντεο θα μας δώσουν  πολλές χρήσιμες συμβουλές. Ας τα δούμε προσεχτικά!

 

 

Κλείνοντας αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα ενότητα μικρέ μας εξερευνητή σου αφιερώνουμε ένα πολύ γλυκό τραγουδάκι, με όλη μας την αγάπη

 

 

 

Και μην ξεχνάς περιμένουμε να δούμε τα νέα σου και τις εργασίες  σου στη διεύθυνση facebook  

 της παραμυθένιας μας ομάδας!!!!!